Evropa asi chystá další pomoc zadluženým Řekům

Řecko možná od Evropy dostane další pomoc. Do zadlužené země by mohly přijít půjčky ze zvláštního mechanismu, který na pomoc ohroženým zemím vytvořila eurozóna. Státy platící eurem a Mezinárodní měnový fond už přitom Řecku slíbily půjčky za 110 miliard eur, tedy víc než 2 a půl bilionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince Euro

Mince Euro | Foto: Evropská komise

Tahle záchrana ale přestává fungovat. Shodují se na tom významní světoví ekonomové, podle kterých se Řecko za současné situace nevyhne bankrotu. Evropa proto hledá další způsoby, jak Athény zachránit, potvrdil jeden z mluvčích Evropské komise.

Řecko by mohlo dostat půjčky ze záchranného mechanismu eurozóny, ve kterém je ve formě garancí až 440 miliard eur. Peníze by Athény použily na odkup svých vlastních dluhopisů, které mezitím ztratily na ceně, a řecká státní pokladna by tak na obchodu vydělala. Navíc by se snížil objem řeckého dluhu vůči HDP.

Standardní řešení krize

Podle ekonoma Davida Marka ze společnosti Patria Finance by se jednalo o běžný postup:

„V podstatě by se to riziko přeneslo na bedra většího subjektu, což je standardní řešení při finančních krizích. Když krachovala jedna banka, našla se silnější, která ji koupila, když už nebyla žádná taková, musel pomoci stát.“

„Nyní, když si nemohou pomoci státy, tak by v podstatě měl pomoci ‚superstát‘ v podobě eurozóny. Takže se jedná o zaběhnuté schéma toho, jak řešit krize – zkrátka přenést ten problém na někoho, kdo je silnější a unese ho,“ uvedl Marek.

Podle Marka by ale měla další pomoc přijít jen výměnou za to, že se Řekové budou ještě víc snažit své dluhy omezit.

Plán by nejdřív museli schválit lídři členských zemí sedmadvacítky.

Ondřej Houska, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme