Evropa bude mít společnou surovinovou strategii

Po společné energetické politice bude Evropa jednotně přistupovat i k surovinám. Cílem je snížení závislosti na dodávkách klíčových komodit ze zahraničí, a to zejména proto, že by se tato závislost na některých méně stabilních zemích mohla stát pro Unii politicky i hospodářsky problematická.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské vlajky

Evropské vlajky | Foto: Audiovisual service EU

O tom, které suroviny konkrétně by se v této souvislosti měly dočkat zvláštní pozornosti a zacházení, včera jednali zástupci členských států Unie v Bruselu.

Za Česko se těchto rozhovorů účastnil analytik sektoru nerostných surovin z ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Kavina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem Pavlem Kavinou na Rádiu Česko

Jak řekl ve vysílání Rádia Česko, Evropě bezprostředně nehrozí, že by se kvůli závislosti na některých dodavatelích neenergetických surovin mohla dostat do krize, jako bylo přerušení dodávek ruského plynu, nečinnost by však mohla zvýšit náskok strategicky uvažujících regionů, zejména zemí východní Asie.

"Energetické suroviny jsou citlivější, byly jsme svědky první ropné krize, druhé ropné krize, přerušení dodávek zemního plynu. V případě neenergetických surovin spíše existuje akutní hrozba, že nebude-li Evropa činit, jako činí ostatní regiony už několik let a velmi efektivně, tak dojde k velkému poklesu konkurenceschopnosti evropského průmyslu," zdůraznil Kavina.

Proto Evropská komise vydala dokument připravený týmem kolem viceprezidenta Verheugena, který se pokouší pojmenovat hlavní rizika a nabídnout řešení. Jako hlavní oblast surovin, jimž je třeba věnovat zvláštní pozornost, označuje dokument kovy a nerudní suroviny, v odborných kruzích nazývané průmyslové minerály.

"To jsou právě dvě oblasti kovů, kde existuje v některých komoditách vysoká dovozní závislost evropských zemí. Tyto komodity vstupují do naprosté většiny průmyslových odvětví, zejména výroby mobilních telefonů a počítačů, automobilového průmyslu a stavebnictví," vysvětlil Kavina.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme