Evropa buduje systém získávání kvalifikovaných pracovníků v Asii

Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci bude během několika let v Evropě chybět dvacet milionů lidí v produktivním věku. Aby nebyl ohrožen hospodářský růst Evropské unie, stane se nezbytností pohyb pracujících ze zemí třetího světa do Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indičtí studenti češtiny

Indičtí studenti češtiny | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

V Praze se koná pod záštitou Mezinárodní organizace pro migraci seminář o zaměstnávání kvalifikované pracovní síly. Je součástí projektu vymezeného lety 2009 a 2011, který má zajistit migraci pracovníků ze zemí jižní Asie.

Zájemci o práci v rámci projektu pocházejí z Bangladéše, Indie a Srí Lanky, jejich hostitelskými zeměmi mají být Česká republika, Dánsko, Itálie a Rumunsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Rádia Česko Barbora Kreuzerová telefonuje podrobnosti ze semináře o zaměstnávání pracovníků ze třetích zemí

„Projekt vznikl v první řadě proto, aby ubylo nelegální migrace a kupčení s lidskou pracovní silou, což je pořád dnes ještě tvrdou realitou,“ referuje přímo ze semináře redaktorka Rádia Česko Barbora Kreuzerová.

Hovoří se také o nutnosti zajistit migrantům v Evropě lidská práva a zároveň hostitelským zemím ziskovost.

Nejvzdělanější pracovní sílu nabízí Indie – do Evropské unie mohou migrovat její lékaři, vědci, architekti a jiné technické profese. „Je dobré si uvědomit, že 45 procent lékařů-cizinců po celém světě jsou právě Indové a 32 procent všech pracovníků NASA jsou Indové,“ upozorňuje Kreuzerová.

Bangladéš nabízí pracovníky v pečovatelství, stavebnictví nebo zemědělství, ze Srí Lanky zase přicházejí inženýři, lékaři, zdravotní sestry a technici.

Čeští zaměstnavatelé mohou jet na asijské veletrhy práce

Projekt probíhá v domovských zemích zájemců o práci formou informačních kampaní pomocí letáků nebo stánků na trzích. Vždy se musí vycházet z kultury dané země.

„Byla zřízena migrační centra, která poskytují informace, projekt pomáhá s organizací regionálních veletrhů pracovních příležitostí, kam mohou jet čeští či jiní zaměstnavatelé a projevit zájem o určité pracovníky, jsou vytvářeny pracovní profily pracovníků,“ jmenuje Kreuzerová konkrétní aktivity.

V rámci projektu se konají také konference, nejbližší proběhne 8.–9. února v Bruselu, kde se sejdou zástupci asijských a čtyř hostitelských evropských států.

Lucie Maňourová, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme