Evropa chystá vlastní ratingovou agenturu. Platit ji mají investoři

Evropané chystají konkurenci americkým ratingovým agenturám. Ty podle kritiků přispěly značnou mírou k současné krizi. A navíc mají příliš velkou moc. Proto Brusel plánuje svou vlastní verzi agentury, která bude udělovat známky důvěry společnostem i státům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

„Do konce roku by měl být konsensus, že agentura vznikne,“ říká Constantin Kinský, partner ve společnosti RolandBerger, která se podílí na vzniku evropské ratingové agentury. Důležitou otázkou u vzniku nové ratingové agentury podle něj bude objektivita a střet zájmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Constantin Kinský, partner ve společnosti RolandBerger, ve Světě o desáté.

„Potřebujeme větší konkurenci. Podporujeme model, že ten, kdo bude platit, je investor. Když ratingová agentura přesvědčí investora, dostane zaplaceno. Když investora nepřesvědčí, že je objektivní, tak zaplaceno nedostane,“ upřesňuje Kinský. To bude podle něj základním rozdílem od stávajících ratingových agentur.

„Sázíme na to, že lidé, kteří budou v ratingové agentuře pracovat a budou placeni ze strany investora, budou mít přirozený zájem dbát na zájmy investora. A tím, že budou konkurovat, budou muset přesvědčit,“ dodává Constantin Kinský.

Roman Chlupatý, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme