Evropa debatuje o zmírnění režimu ochrany kvůli BSE

Evropský parlament debatuje o tom, zda by členské státy neměly zmírnit tvrdý režim ochrany před takzvanou nemocí šílených krav. Česká republika vyšetřila od roku 2001, kdy se objevilo první nakažené zvíře, přes 770 tisíc kusů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kráva

kráva | Foto: Pavel Kudrna | Zdroj: Český rozhlas

Testuje se veškerý poražený skot starší 30 měsíců a při nucených porážkách starší 24 měsíců. Zatím se v Česku našlo 20 nakažených krav a vybito bylo už kolem tří a půl tisíc zvířat. Ministr zemědělství Petr Zgarba je toho názoru, že Česko by mohlo snížit počty vybíjených zvířat v chovu, kde se objeví nákaza.

"Evropská komise a Rada ministrů by měla rozhodnout o racionálnějším a humánnějším přístupu. To znamená snížit počty, tedy tu takzvanou kohortu. Snížit počty kusů, které budou nuceně poraženy při pozitivním nálezu. Mezi vybíjenými počty kusů a mezi fyzickým šířením není žádná souvislost," řekl ministr.

Podle něho by menší počet vybitých krav neznamenal v žádném případě zvýšení rizika pro spotřebitele, že se k nim dostane nakažené maso. Na systému kontroly poražených kusů by to totiž nic nezměnilo.

Štěpánka Čechová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme