Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků

Evropské země jsou stále bez ruského plynu. Ruská energetická firma Gazprom včera zastavila dodávky suroviny přes Ukrajinu, Evropská unie tak naplno pocítila důsledky sporu mezi Moskvou a Kyjevem. V Bruselu dnes o co nejrychlejším vyřešení krize jednají se zástupci obou zemí představitelé evropské sedmadvacítky. Delegace Ruska a Ukrajiny se ale nečekaně sešly už v noci i v Moskvě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynovod

plynovod | Zdroj: ČTK

Představitelé ruského Gazpromu a ukrajinské státní plynárenské firmy Naftogaz se setkali poprvé od 31. prosince, kdy zkrachovala jednání o cenách plynu pro Ukrajinu na rok 2009.

Šéfové obou společností Alexej Miller a Oleg Dubina podle ruské agentury Interfax během noční schůzky probírali možnost, jak krizi vyřešit, k žádným konkrétním výsledkům ale nedošli. Obě strany nicméně budou v rozhovorech pokračovat.

Rusko je podle svého tvrzení ochotno řešit spor okamžitě, zopakoval v Moskvě ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který o krizi v dodávkách plynu telefonicky jednal se svým ukrajinským protějškem Viktorem Juščenkem.

Ruský prezident ho vyzval k okamžitému obnovení přepravy ruského plynu, jehož dodávky Gazprom zastavil údajně proto, že Ukrajina měla surovinu určenou evropským zemím odebírat pro vlastní potřebu. Kyjev to ale odmítá.

Medvěděv také dodal, že Rusko obnoví dodávky přes Ukrajinu až tehdy, kdy začne na průtok plynu mezi oběma zeměmi dohlížet speciální mise složená ze zástupců Ruska, Ukrajiny a Evropské unie. Moskva je podle ruského prezidenta ochotna znovu jednat také cenách dodávek plynu Ukrajině, kvůli nimž celý spor začal. Zároveň ale Kyjev varoval, že bude muset počítat s tržními cenami.

V důsledku nevyřešeného sporu mezi Kyjevem a Moskvou se řada evropských zemí ocitla bez ruského plynu a musí čerpat z rezervních zásob. Některým státům už přitom v mrazivém počasí začínají docházet. Evropská unie v čele s českým předsednictvím znovu vyzvala obě země k okamžitému vyřešení hádky. Zastavení ruských dodávek považuje za nepřijatelné.

Například na Slovensku platí nouzový režim, omezení dodávek se dotklo asi tisíce slovenských firem. Do práce nenastoupí dělníci v automobilce KIA a stojí také bratislavský Volkswagen. Bratislava dokonce uvažuje, že pokud by spor mezi Ruskem a Ukrajinou trval delší dobu, uvede znovu do provozu atomovou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích. V Maďarsku zase kvůli nedostatku plynu zruší na sobotu plánovaný pracovní den.

Krizový scénář už připravuje i české ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s tuzemským distributorem plynu. Společnost RWE Transgas obeslala asi 150 největších odběratelů s upozorněním, že pokud se situace nezlepší, dodávky mohou být omezeny. Zatím ale Česko naplno využívá plynovod z Norska a spotřebu dokrývá z podzemních zásobníků.

Přečtěte si, jak začalo omezování dodávek ruského plynu:
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
Evropská komise: Občanům EU nehrozí snížení dodávek plynu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Snížení dodávek plynu z východu pocítili v Polsku
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil na dodávkách do Česka
Evropa se sejde kvůli plynu z Ruska
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu
Zastavení dodávek ruského plynu na Ukrajinu znepokojuje Evropskou unii
Ruský Gazprom přerušil dodávky plynu Ukrajině

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme