Evropa je v očekávání. ECB má předložit plán na záchranu eura

Evropská centrální banka by dnes měla předložit plán na záchranu eura, tedy na boj s dluhovou krizí, která podle mnohých jeho přežití ohrožuje. Šéf banky Mario Draghi už dřív prohlásil, že pro přežití eura udělá v rámci svého mandátu cokoliv. Trhy proto napjatě čekají, s jakými konkrétními opatřeními dnes banka přijde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka (ECB)

Evropská centrální banka (ECB) | Zdroj: ČTK

ECB zřejmě začne masivně nakupovat dluhopisy ohrožených zemí. Tím by snížila jejich úroky, kvůli kterým se státy dostávají na pokraj bankrotu.

Proti nákupu dluhopisů se ale ostře postavil německý zástupce ve vedení banky Jens Weidmann, který se obává inflace.

Čeká se ale, že Draghi bude ochoten jednat jen za tvrdých podmínek, a tak případní zájemci o pomoc by zřejmě museli své hospodářství podrobit zahraniční kontrole a provést tvrdé reformy.

Tomu se zatím brání například Španělé. Ti nechtějí, aby do Madridu přijeli kontroloři Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, kteří už působí třeba v Řecku.

Analytici spekulují o tom, že pokud Draghi trhy zklame, můžou úroky u španělských a italských dluhopisů opět vystřelit na neudržitelné úrovně.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme