Evropa má nový plán pro Řecko. Prý chce jeho částečný bankrot

Evropa pracuje na novém plánu na vyřešení řecké krize. Podle německého deníku Financial Times Deutschland Řekové odkoupí své vlastní dluhopisy. Eurozóna jim na to půjčí desítky miliard eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecká banka v Athénách.

Řecká banka v Athénách. | Zdroj: Reuters

Řecko by mělo dostat půjčky ze záchranného fondu eurozóny. Za ně má skoupit své dluhopisy v hodnotě desítek miliard eur. Státní dluh Řecka by se tak snížil zhruba na 120 procent HDP. Teď je skoro o 40 procent vyšší.

Podle některých odborníků by to mohlo výrazně zmírnit tlak trhů na Řecko. Evropská záchranná půjčka Řecku ale bude muset být vyšší, než se až dosud očekávalo.

Vysoce postavený český státní úředník Českému rozhlasu řekl, že Praha proti takovému řešení nic nenamítá. Jedná se o částečnou restrukturalizaci řeckého dluhu, tedy řízený státní bankrot. A ten je i podle Prahy dlouhodobě nevyhnutelný.

Krize se netýká jen Řecka

Mezi propadlíky eurozóny se ale kromě Řecka, Irska či Portugalska začínají zmiňovat i Itálie a Španělsko, které si musí půjčovat na látání děr v rozpočtu a splácení dluhu za rekordně vysoké úroky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Krizi v eurozóně mluvil na Rádiu Česko Vojtěch Belling, vrchní ředitel Sekce pro evropské záležitosti na Úřadu vlády

První tři jmenované státy už se drží záchranného lana, které jim hodila eurozóna v podobě desítek miliard eur v záchranných půjčkách. Ale nákaza se šíří. Evropské akciové trhy se třesou, euro slábne. Mluví se o mimořádném summitu Evropské unie.

„Investoři se chovají racionálně a zjišťují, jakým způsobem se postupuje v některých státech, kde mají nakoupeny dluhopisy. Pokud kupříkladu zjistí, že v Řecku je možná nějaká restrukturalizace, tedy onen řízený bankrot, tak jejich ochota kupovat dluhopisy jiných států, které jsou v podobných obtížích, klesá. Začnou pak velmi výrazně stoupat úroky u dluhopisů jiných států a to může vyvolat další kolo podobných problémů,“ říká Vojtěch Belling, vrchní ředitel Sekce pro evropské záležitosti na Úřadu vlády.

Podle něj ale zatím nehrozí bankrot Itálie. Země má sice problémy s půjčováním nových peněz, ale ty mají i další státy.

„Myslím si, že v tomto případě selhávají především evropské instituce, respektive politici, kteří nedokáží najít shodu. To potom vyvolává tlaky na finančních trzích a nejistotu. Koneckonců ani ratingové agentury nyní netvrdí, že problémem je Řecko, nebo Itálie a další státy, ale spíše nerozhodnost eurozóny, co má dělat. Investoři nevědí, co očekávat,“ uvádí Belling a dodává:

„Rozhodnutí o mimořádném summitu Evropské unie zatím nepadlo. V tuto chvíli jsou to tedy ještě spekulace, byť ho nevylučujeme. Pokud ale bude, mělo by se na něm především rozhodnout, jakým způsobem bude do řešení záchranného řeckého balíku zahrnut soukromý sektor.“

David Koubek, Ondřej Houska, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme