Evropa má podle soudu právo omezit vysoké odměny bankéřů

Země Evropské unie mají právo omezit milionové bonusy pro bankéře. To je závěr generálního advokáta, tedy poradce Soudního dvora Evropské unie. Ten se stanoviskem advokáta ve velké většině případů nakonec řídí. Na omezení odměn si u soudu stěžovala Velká Británie. Evropská unie zavedla limity pro odměny bankéřů v reakci na světovou finanční krizi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka RGBStock

Podle generálního advokáta je takový postup zcela legální. Banky totiž můžou svým zaměstnancům i nadále libovolně zvýšit základní plat.

Bonusy ale nesmí přesáhnout 100 procent ročního platu. Ve výjimečných případech, pokud to schválí akcionáři, až 200 procent.

Pro představu, klíčový investiční bankéři v londýnské City měli průměrné roční odměny v roce 2012 v přepočtu asi 55 milionů korun.

Reakce na krizi

Maximální hranici pro to, jak vysoké odměny můžou bankéři dostávat, nedávno schválily státy Evropské unie.

Podle zastánců omezení je to reakce na nedávnou finanční krizi, kdy musely řadu bank zachránit jejich státy. Tvrdí, že příliš vysoké odměny navázané na konkrétní výkon, třeba růst ceny akcií bank, přispíval k hazardnímu a příliš riskantnímu chování.

Evropská komise už před lety kvůli tomu navrhovala různá pravidla, například vyplácení odměn až s odstupem několika let. Chtěla tak zajistit, aby bylo možné prověřit, zda byl výkon, který oceněný bankéř zajistil, udržitelný, nebo se jen svezl na akciové bublině.

Europoslanci nakonec prosadili toto závazné stanovení stropu pro odměny. Souhlasily s ním nakonec i členské země unie s výjimkou Velké Británie, která zažalovala celou legislativu u soudu.

Londýn u nejvyššího soudu v osmadvacítce namítal, že jde o omezení soukromého podnikání a že kvůli tomu z Evropy odejdou nejlepší bankéři jinam. Podle Británie by navíc unie neměla do výše odměn vůbec zasahovat.

Ondřej Houska, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme