Evropa přestává být zajímavá. Pryč chce téměř polovina firem, tvrdí výzkum

Téměř polovina evropských firem míří pryč ze starého kontinentu. Tvrdí to průzkum společnosti Colliers International mezi nájemci kanceláří v Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová oblast

Průmyslová oblast | Foto: Comstock Images

Zjištění průzkumu vypovídají spíše o trendu, protože zkoumá plány firem hlavně s kancelářemi. To znamená, že podniky chtějí přesouvat administrativu, vedení, obchodní zastoupení, ale bohužel i vývojová centra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody, které vedou firmy k úvahám o přesunu mimo Evropu, rozebrala Jitka Hanžlová

Na druhé straně mnoho podniků už také mluví o tom, že z Evropy přesune i svoji výrobu a montážní linky. U nás hlavně kvůli drahé energii, vyšším nákladům na pracovní sílu - což neznamená jen platy, ale hlavně různé daňové, sociální a zdravotní odvody a také kvůli tomu, že jinde jsou příznivější legislativní a administrativní podmínky a také vyšší odbyt.

Přestěhovat své podnikání za hranice Evropy během následujících dvou let plánuje 45 procent podniků. Ovšem z velkých společností s více než tisíci zaměstnanci o tom uvažuje přes 70 procent. Na druhé straně s dalším rozšiřováním v Evropě počítají jen 23 procenta oslovených firem.

Hospodářské potíže a vysoké náklady

Důvodů, proč starý kontinent přestává firmy lákat, je několik. Hlavně pro nadnárodní podniky přestává být Evropa kvůli svým hospodářským potížím přitažlivá.

Ekonomický pokles některých evropských zemí spolu s obavami, že evropští političtí představitelé nedokážou vytvořit a dodržet plán nastartování růstu na celém kontinentu, to všechno podkopává důvěru vedení velkých společností.

Navíc mnoho podniků si stěžuje na často příliš přísné normy, které chrlí Evropská unie. Kromě toho mnohé vlády - třeba francouzská - si myslí, že ekonomické potíže vyřeší zvyšováním daní. To podniky samozřejmě nenadchne.

Firmy, které uvažují o přesunu svých investic, míří do ekonomicky rychle rostoucích oblastí, protože tam předpokládají vyšší prodeje. Vede samozřejmě Asie. Tam je navíc lepší přístup na trh, levnější pracovní síla a zlepšující se dostupnost - ať už dopravní nebo telekomunikační.

Čína včera zveřejnila, že zahraniční investice tam v červnu vzrostly o 20 procent, nejrychleji za poslední dva roky, a přesáhly 14 miliard dolarů. Zejména jde o investice, které zahraniční firmy už dříve rozjely.

Populárnější než Čína jsou především Thajsko, Malajsie, Indonésie, Vietnam a Filipíny - to proto, že tam je pracovní síla ještě levnější - v Číně už se dělníci dožadují vyšších platů. A podniky také hodně směřují do Indie.

Háky na kladkách - výrobní hala | Foto: Comstock Images

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme