Evropa se bude dál bránit dovozu levných bot z Asie

Evropská unie bude nadále chránit svůj trh před levnými botami z Číny a Vietnamu. Jejich kožené výrobky budou nadále zatížené vysokým dovozním clem. Podle diplomatických zdrojů o tom rozhodly členské země a příští týden prodloužení platnosti cel prodlouží o dalších 15 měsíců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boty v předsíni

Boty v předsíni | Foto: Denisa Kollmannová

K prodloužení uplatňování antidumpingových cel se Evropská unie odhodlala kvůli tomu, že bez nich by se asijská obuv prodávala za cenu pod evropskými výrobními náklady. Tím by poškozovala domácí výrobce.

Proti prodloužení cel se stavěly firmy jako Adidas nebo Puma, které část produkce šijí v Číně. Podle diplomatických zdrojů ale nestačil odpor Velké Británie ke zrušení cel. Když se 3 země zdržely hlasování, umožnily zachovat cla na asijské boty na další rok a čtvrt.

Čína už dříve vyslovila silnou nespokojenost s unijním postupem, který podle ní není v souladu s pravidly Světové obchodní organizace.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme