Evropa se chce zabezpečit před výpadky dodávek energií

Jednotný vnitřní trh s energiemi a vzájemně propojené plynovody a elektrická vedení mají Evropské unii pomoci zabezpečit jednotlivé členské státy před výpadky dodávek energií. Právě tomu se mimo jiné věnoval dnešní summit Evropské unie v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrická energie. Ilustrační foto

Elektrická energie. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Závěry jednání zatím zveřejnil předseda Evropské rady Herman von Rompuy pouze na svém twitteru. Podle této zprávy se Unie dohodla na tom, je potřeba dobudovat do roku 2014 jednotný trh s energiemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák ve Světě o druhé.

Po roce 2015 by měly být veškeré plynovody a elektrické sítě natolik propojené, aby žádný ze států Evropské unie nebyl izolovaným ostrovem, který by v případě další energetické krize, neměl dodávky zajištěné odjinud.

„Což znamená, že se budou nadále budovat propojení plynovodů a elektrických vedení například mezi státy Visegrádské čtyřky a Rumunskem nebo také plynové propojení mezi Bulharskem a Řeckem, aby Bulharsko mohlo dostávat v případě odpojení od Ruska plyn právě z řeckých zdrojů,“ přiblížil zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

Unie se tak chce bránit opakování plynové krize z ledna 2009, kdy se například Bulharsko ocitlo zcela bez plynu. Země Unie by si také měli vzájemně informovat o uzavřených nebo dojednávaných smlouvách s dodavateli energií ze třetích zemí. Tedy například z Ruska nebo států Severní Afriky.

Převážná část summitu v Bruselu se nicméně, kromě energetické bezpečnosti, věnuje dění v Egyptě.

Pavel Novák, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme