Evropa stále neví, jak naložit se špatnými aktivy bank

Krize neskončí, dokud se banky nezbaví takzvaných poškozených aktiv. Na tom se shodují ekonomové i politici. Evropská unie ale stále neví, jak s těmito závazky bank naložit. Pokrok nepřinesla ani dnešní schůzka ministrů financí sedmadvacítky v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky států Evropské unie

Vlajky států Evropské unie | Foto: Pavel Bílek

Mezi poškozená aktiva patří třeba hypotéka, kterou banka poskytla klientovi. Ten se ale dostal do potíží a úvěr není schopný splácet. Statisíce podobných případů způsobily globální finanční krizi.

Banky teď mají ve svých bilancích pasivní položky, které je stahují do červených čísel. Proto se bojí půjčovat i zdravým firmám. Unie chce najít společný postup, jak banky těchto aktiv zbavit.

Podle slovenského ministra financí Jána Počiatka ale diskuse nepokročila ani na dnešní schůzce: "Já bych si také představoval mnohem aktivnější činnost na této úrovni a tomto fóru, kde by byly přijaty třeba jen částečné, ale alespoň nějaké konkrétní závěry. K tomu ale stále nedochází."

Irsko se chce vydat cestou takzvané špatné banky, do které by se poškozená aktiva soustředila. Jiné země jsou pro rekapitalizaci bank. Je ale jasné, že všechny metody přijdou daňové poplatníky na stovky miliard eur.

Přečtěte si také:
Ministři financí EU projednají dopady krize na ekonomiku států sedmadvacítky
Česko i celá Evropská unie letos zaznamenají hluboký hospodářský pokles
Státy EU už bankám v současné krizi slíbily skoro 80 biliónů korun
Evropská komise pro větší míru regulace finančních institucí
Obrovské ztráty v hospodaření hlásí další britská banka
Evropské banky je podle Bruselu třeba zbavit závadných aktiv
Německá vláda schválila zákon umožňující zestátnění bank

Katarína Brezovská, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme