Evropa, USA a Čína budou spolupracovat v ochraně před závadným zbožím

Dohoda o větší spolupráci na zajištění bezpečnosti výrobků je výsledkem první trojstranné schůzky zástupců Evropské unie, Číny a Spojených států věnované ochraně spotřebitelů. Půjde hlavně o zlepšení výměny informací o závadném zboží a také zdokonalení způsobů zjišťování původu takových výrobků. EU, Čína a USA chtějí také postupně slaďovat bezpečnostní standardy u různých produktů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebezpečné hračky z Číny

Nebezpečné hračky z Číny | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

"Dnes jsme se dohodli zaměřit naše úsilí na sladění standardů bezpečnosti u hraček a dětského zboží. Pokud se nám to podaří, můžeme se snažit rozšířit harmonizaci standardů i na další výrobky," prohlásila eurokomisařka pro ochranu spotřebitele Meglena Kunevová.

"Myslím, že máme před sebou historickou šanci udělat pokrok v harmonizaci standardů platných pro dětské hračky," řekla na to předsedkyně americké Komise pro bezpečnost spotřebního zboží Nancy Nordová.

Hračky se dostaly na řadu jako první, protože asi 85 procent všech těchto výrobků prodávaných v Evropské unii pochází z Číny. Podle statistických údajů systému varování před nebezpečnými výrobky RAPEX pochází polovina závadného zboží staženého z prodeje také z nejlidnatější země světa.

Eurokomisařka Kunevová vyzvala spotřebitele k bdělosti při vánočních nákupech, ale ujistila, že v členských státech budou orgány pro ochranu spotřebitele v tuto dobu velmi ostražité.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme