Evropa v případě nouze pomůže zadluženým Řekům

Těžce zadlužené Řecko může počítat s pomocí od svých evropských partnerů. Státy platící eurem se na schůzce v Bruselu dohodly na tom, že Řeky v případě hrozby státního bankrotu nenechají padnout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie

Pomoc pro Řecko má být až posledním východiskem z nouze. Tedy pokud by Athény nedokázaly získat dost peněz na finančních trzích.

Řecko se musí pokusit zaplatit splátky starých úvěrů. Finance na to by mělo shánět v květnu tohoto roku. Celkem musí dát dohromady zhruba 22 miliard eur (tedy asi 550 miliard korun).

Řekům má půjčit i Mezinárodní měnový fond. Jeho úvěry by měly předcházet těm evropským. Eurozóna tak má dát peníze na stůl až tehdy, když by už nebylo jiné východisko.

V Evropě ale všichni doufají, že se Řekové z krize dostanou a evropská pomoc nakonec nebude zapotřebí.

Řecký premiér Jorgos Papandrea je toho názoru, že se sice jeho zemi v posledních době dařilo prodávat státní dluhopisy, ale blíží se chvíle kdy už si Řecko nebude moct půjčovat.

Katarína Brezovská, Ondřej Houska, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme