Evropané mají Bruselu posílat připomínky k elektronickým platbám

Evropská komise dnes zveřejnila takzvanou Zelenou knihu pro zavedení integrovaného evropského trhu kartových, mobilních a internetových plateb. Od odborné i laické veřejnosti nyní čeká připomínky k tomu, jaké bariéry brání vytvoření celoevropského systému elektronických plateb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Platební kreditní karta

Platební kreditní karta

Brusel čeká do 11. dubna například na zprávy o zkušenostech s platební kartou při nákupu v zahraničí, s objednávkou zboží přes internet z ciziny a případnými poplatky i na poznatky o tom, co podle Evropanů brání jednoduššímu placení internetem nebo mobily.

Do diskuse se mohou zapojit jak uživatelé elektronického placení – tedy podniky, zákazníci, prodejci, tak i banky, zprostředkovatelé elektronických plateb nebo kartových systémů. Mohou navrhovat zlepšení, zjednodušení systému, která však musí být technicky proveditelná.

V Evropě se používá asi 700 milionů platebních karet, ale nedá se s nimi platit úplně všude. Některé lze použít jen ve státě, ve kterém byly vydány, tedy v rámci oddělených domácích systémů. Na trhu jsou jen dvě společnosti, které vydávají karty akceptované skoro všude – Visa a Mastercard. Není tedy velká konkurence ani velký tlak na snižování poplatků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák informoval v Odpoledním Radiožurnálu o výzvě Evropské komise

Platby přes internet a mobil představují zatím necelá 4 procenta obratu v maloobchodním obchodě. Uživatelé se také obávají zabezpečení plateb a poplatků.

Podniky nebo občané mohou připomínku nebo návrh poslat na e-mailovou adresu příslušného – například pražského – informačního střediska Evropské komise, kterou najdou na webové stránce ec.europa.eu.

Pavel Novák, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme