Evropané nakonec půjčí Řecku víc peněz, než čekali

Evropa bude muset Řecku půjčit víc peněz, než čekala. Snahy zachránit tuto zadluženou zemi se účastní i Mezinárodní měnový fond. Jenže ten chce svůj podíl na pomoci Řecku výrazně omezit. Tvrdí to americký deník Wall Street Journal. Financování dalšího záchranného balíku pro Řecko by tak spočívalo hlavně na bedrech států platících eurem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna

Eurozóna | Foto: Fotobanka stock.xchng

Mezinárodní měnový fond se na záchraně Řecka dosud podílí jednou třetinou. Podle diplomatických zdrojů ale MMF tak trochu ztrácí trpělivost s evropskou strategií vůči Řecku. Vysocí činitelé fondu pochybují o tom, že tato strategie může uspět. Ostatně v tom jsou zajedno s míněním velké většiny nezávislých ekonomů. MMF tak chce svůj podíl na půjčkách Řecku výrazně omezit.

Přehrát

00:00 / 00:00

MMF chce omezit pomoc Řecku. Téma pro Ondřeje Housku ze zahraniční redakce Radiožurnálu

Lídři zemí eurozóny minulý týden na mimořádné schůzce přijali další opatření na záchranu eura. Od té doby se ale nervozita na trzích opět zvýšila. Mimořádná schůzka měla mimo jiné za cíl uvolnit situaci Španělů a Italů, protože se jedná o velké ekonomiky a jejich problémy by mohly být problémy celé eurozóny.

Jenže úroky ze španělských a italských dluhopisů jsou nyní téměř zpět na stejně vysoké úrovni jako před schůzkou. Pro Itálii je vysoká úroková míra velkým problémem, potvrdil Radiožurnálu hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

„Itálie je schopná zvládnout svůj vysoký dluh a svou rozpočtovou politiku v okamžiku, kdy bude platit v průměru ze svého dluhu méně než 5 %. Průměrná splatnost italského dluhu je zhruba 7 let. To znamená, pokud se podíváme na výši výnosu 7letého státního dluhopisu Itálie, můžeme zhruba říci, zda Itálie je schopná pokračovat za současných úrokových sazeb, nebo naopak bude muset přikročit k razantnější fiskální restrikci,“ vysvětlil David Marek.

Aktuální úroková míra v případě italských dluhopisů ovšem odpoledne byla 5,5 %. Italům tak pravděpodobně nezbude než přijímat další tvrdá úsporná opatření. Za jiných okolností by dluhová krize mohla zasáhnout i ji. A to by byl obrovský problém pro celou eurozónu.

Ondřej Houska, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme