Evropané si prodlužují léto. Zájem o zájezdy mimo sezonu roste i v Česku

Dovolená u moře už zdaleka není jen záležitostí dvou prázdninových měsíců. V celé Evropě roste poptávka po zájezdech mimo hlavní sezonu a tento trend dorazil i do Česka. Cestovní kanceláře tak hlásí rekordní předprodeje dovolených právě na podzimní měsíce.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dovolená u moře (ilustrační foto)

Dovolená u moře (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Dovolená během prázdninových měsíců s sebou často nese komplikace na cestě a mnohá letoviska ve Středomoří bývají přeplněna. I proto čím dál více lidí vyráží na dovolenou až v září nebo říjnu.

Kromě toho, že si mohou klienti vybírat z více volných míst v hotelech, tak za mimosezonní dovolenou zaplatí i méně peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roste zájem o dovolenou mimo sezonu

„Chystáme se s přítelem asi do Řecka. Uvidíme ještě, jestli seženeme nějaký zájezd levněji. Chtěla bych třeba na Santorini,“ plánuje na září dovolenou studentka vysoké školy Karolína.

Právě Řecko a jeho ostrovy patří k nejoblíbenějším zářijovým destinacím. „Dalo by se říct, že čím víc na jih, tím je pro klienty lépe. To znamená Kypr, Kréta, Španělsko,“ potvrzuje pro Radiožurnál Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří České republiky.

Na dovolenou v září a říjnu vyrážejí především páry bez dětí nebo rodiny, jejichž děti ještě nemusí chodit do školy. Mimosezonní cestování mají v oblibě také senioři.

Kypr v říjnu?

Kolik klientů si vybírá takovou dovolenou, upřesňuje Jan Papež: „Pokud bychom se podívali na celkové číslo lidí, kteří cestují na dovolenou, tak v červnu se pohybuje cca pět procent lidí z této kapacity a v září už to je sedm procent.“

Plíseň, málo jídla, mizerný delegát. Cestovky už řeší stovky reklamací, šance na úspěch není velká

Číst článek

Větší zájem klientů o cestování mimo hlavní sezonu potvrzuje i marketingový ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma. „My můžeme říct, že tyto mimosezónní zájezdy nám meziročně rostou zhruba o deset procent, ale pro to léto 2017 je to více jak pětadvacetiprocentní nárůst,“ řekl Zíma Radiožurnálu.

Dovolená mimo prázdniny ale neznamená pouze červen nebo září. U mnoha destinací se stále oblíbenějšími stávají také říjnové pobyty. „Říjen je určitě novým fenoménem. Je velmi příjemné počasí zejména ve východním Středomoří,“ upozorňuje generální ředitel cestovní kanceláře Čedok Jan Koláčný.

Zatímco zářijových zájezdů prodá Čedok ve srovnání s loňskem o 60 procent více, u října jde dokonce o násobek prodejů z minulých let.

Anna Macků Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme