Evropanům by mohla zlevnit elektřina

Cena elektřiny v Evropě by za pár let mohla klesnout. A to díky větší konkurenci na trhu. Na jeho otevření od roku 2014 by se dnes na schůzce v Bruselu měli dohodnout lídři členských zemí Evropské unie. Energetické firmy by tak mohly své služby volně poskytovat ve všech státech sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto)

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

To by přineslo úsporu i běžným zákazníkům, jak Radiožurnálu potvrdil místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. „Například vytvoření možnosti pro individuální spotřebitele, kteří by se mohli připojit k levnějšímu zdroji elektrické energie by v Evropské unii ročně ušetřilo 13 miliard eur.“

Nejen vyšší konkurence, ale i energetická bezpečnost

Otevřením trhu s elektrickou energií chce Unie dále posilovat energetickou solidaritu mezi zeměmi na kontinentu. Žádný členský stát Unie by se neměl v budoucnu dostat do potíží s dodávkami energií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Pavla Nováka před Summitem EU

Za klíčový předpoklad energetické bezpečnosti přitom Unie považuje modernizaci a přeshraniční propojení energetických sítí.

„Bude se mluvit hlavně o tom, že je potřeba posílit infrastrukturu Evropské unie a ukončit izolaci některých států Pobaltských republik,“ řekla před summitem naše velvyslankyně při Unii Milena Vicenová.

V závěrech summitu má být obsažena také výzva členským zemím, aby od ledna příštího roku informovaly Evropskou komisi o uzavřených, nebo dojednávaných smlouvách o dodávkách energetických surovin se třetími zeměmi.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme