Evropanům klesají platy. Za tři roky si v průměru pohoršili o procento

Evropanům v průměru klesají platy. Za poslední tři roky si pohoršili skoro o procento. Vyplývá to z údajů knihovny britské Dolní sněmovny, které zveřejnila BBC. Češi jsou na tom s příjmy zhruba stejně, zato víc spoří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

Zpracování údajů o vývoji mezd v Evropské unii si v Británii vyžádali opoziční labouristé, aby mohli kritizovat vládu premiéra Davida Camerona za špatné řízení ekonomiky.

Výsledné číslo 0,7 procenta je průměr, protože například v Německu se reálné mzdy skoro o 3 procenta zvedly, zvýšily se také ve Francii. V Británii se ale propadly o 5,5 procenta a prudce klesly v zemích postižených dluhovou krizí – v Řecku a Portugalsku. Celkově víc klesly platy v zemích mimo eurozónu.

V Česku jsou podle údajů Českého statistického úřadu reálné mzdy zhruba na úrovni roku 2010. V letech 2010 a 2011 se zvyšovaly, loni klesly o 0,6 procenta.

České domácnosti více spoří

Jak ale vyplývá z průzkumu ING Bank, rostou úspory českých domácností. Průměrná domácnost by ve druhém čtvrtletí letošního roku dokázala v případě výpadku veškerých příjmů vyžít ze svých úspor zhruba tři a půl měsíce. To je o dva týdny déle než na začátku roku.

Důvodem je relativně nízká nezaměstnanost, ve srovnání kupní síly hraje roli také tradiční rovnostářství. Česku se proti zbytku Evropy v tomto porovnání daří lépe hlavně díky tomu, že jsou pro něj typické jedny z nejnižších příjmových rozdílů ve světě vůbec.

Hmotným strádáním a příjmovou chudobou je u nás ohroženo 15 procent lidí. Do této skupiny přitom spadají obyvatelé, kteří si nemohou dovolit čtyři z devíti věcí definovaných Evropskou unií. Kromě placení účtů za nájem a služby sem ale spadá třeba i týdenní dovolená mimo domov, auto nebo barevná televize.

V Itálii a Irsku je podle kritérií EU ohroženo chudobou skoro 30 procent lidí, v Bulharsku a Lotyšsku víc než čtyřicet procent obyvatel.

Jaroslav Skalický, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme