Evropě prý kvůli milionům lidí bez práce hrozí sociální revoluce

Evropané by mohli zmírnit utahování opasků a víc podpořit hospodářský růst. Na dnešní a zítřejší schůzce v Bruselu by se na tom měli dohodnout lídři členských zemí Evropské unie. Návrh závěrů jejich summitu má Český rozhlas k dispozici. Zpomalení škrtů žádá hlavně levice. Podle ní úspory připravily o práci miliony lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty odborářů v Bruselu

Protesty odborářů v Bruselu | Zdroj: Reuters

Kousek od schůzky evropských lídrů demonstrovaly tisíce odborářů, kteří požadovali konec úsporám a podporu ekonomiky. V Evropě je teď bez práce víc než 25 milionů lidí. Politici si uvědomují, že situace začíná být kritická.

„V některých případech se dostáváme na hranici toho, co lidé ještě snesou,“ připouští předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Důraz na úspory ale podle něj zmizet nesmí, protože Evropa si další dluhy už nemůže dovolit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu

Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker nicméně varoval, že Evropa stojí před nebezpečím výbuchu sociální revoluce. Poukazuje hlavně na obrovský počet mladých lidí, kteří jsou bez práce. Český premiér Petr Nečas katastrofické předpovědi odmítá.

V Česku navíc podle něj není situace tak špatná. „Máme devátou nejnižší nezaměstnanost mladých lidí do dvaceti pěti let, těsně nad 20 procenty,“ zdůraznil Nečas s tím, že růst chce podpořit i jeho vláda. Ta už zmírnila plánované tempo snižování rozpočtového schodku.

Ondřej Houska, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme