Evropská centrální banka bude rozhodovat o úrokových sazbách

Evropa je na cestě z krize a ekonomika tak nepotřebuje novou podporu. Takový závěr pravděpodobně představí Evropská centrální banka. Její vedení má rozhodovat o výši úrokových sazeb v eurozóně. V podstatě všichni očekávají, že je banka ponechá beze změny, tedy na úrovni jednoho procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

To je nejnižší úroveň v dějinách společné evropské měny euro. Banka sazby stlačila rekordně nízko, aby v době krize rozhýbala ekonomiku. Pomocí nízkých sazeb a dalších opatření chtěla banka rozmrazit finanční trh, který kvůli ztrátě důvěry téměř přestal půjčovat firmám.

Podle posledních odhadů je Unie z krize venku a v příštích dvou letech ji čeká mírný růst. Zotavení ale má být jen křehké. Banka proto se sazbami podle všeho nebude hýbat a jednoprocentní úroveň asi vydrží hluboko do příštího roku.

Předseda banky Jean-Claude Trichet v poslední době spíš zdůrazňuje nutnost omezení vysokých schodků, do kterých se rozpočty členských zemí EU propadly.

Ondřej Houska, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme