Evropská centrální banka mění názor na pomoc Řecku

Zdaleka už nejen o záchranu Řecka, ale také o zachování společné evropské měny se dnes v Bruselu pokoušejí premiéři a prezidenti 17 členských zemí eurozóny. Aby uklidnili finanční trhy, musejí vyslat jasný signál, že jednají jako jeden muž, i když velmi silné slovo mezi nimi má právě žena, Angela Merkelová. Debata se stáčí hlavně na soukromý sektor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská investiční banka

Evropská investiční banka | Foto: European Commission Audiovisual service

Ještě před začátkem summitu se psalo o velmi ostré výměně názorů mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Ten údajně prohlásil, že Němci jako jediní v sedmadvacítce postrádají solidaritu.

Berlín žádal, aby se do záchrany Řecka zapojili také soukromí investoři. Evropská centrální banka dnes dokonce změnila svůj názor. Už není zcela proti řeckému bankrotu, ale jde o to, aby Řecko za bankrotáře neoznačily všechny tři ratingové agentury, protože by ECB nemohla podle svých předpisů Řecku nadále půjčovat. Protože by však byl bankrot řízený, je naděje, že k tomu nedojde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák a Vít Beneš o summitu eurozóny v Ozvěnách dne.mp3

Země eurozóny přicházejí s těmito řešeními až teď, ale dalo se počítat s tím, že když Řecko lhalo o svém schodku, bude lhát dál. Byla to jakási falešná solidarita nenechat Řecko zbankrotovat, protože by to vyvolalo hospodářskou krizi, s čímž by nikdo z politiků nechtěl být spojovaný.

Otázkou však zůstává, zda se Řecko ze situace poučí. Podle tamních demonstrací lze usuzovat, že Řekové vidí příčinu situace jinde, než u sebe.

Podle Víta Beneše z Ústavu mezinárodních vztahů nelze hovořit jen o pomoci Řecku:

„Tím, že eurozóna pomáhá Řecku, pomáhá zároveň i těm, kteří by byli staženi do krize v případě řeckého bankrotu, což by se týkalo zejména těch, kteří Řecku půjčovali.“

Nejde tedy jen o to, zda pomoci či nepomoci Řecku, ale jde i o vztahy mezi veřejným a soukromým sektorem.

„Debata je hlavně o soukromém kapitálu a o tom, zda pomoci bankám exponovaným v řeckých dluzích,“ domnívá se Vít Beneš z Ústavu mezinárodních vztahů.

Pavel Novák, Veronika Sedláčková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme