Evropská centrální banka představí novou bezpečnější desetieurovou bankovku

Desetieurová bankovka bude mít novou podobu. Už za několik hodin ji představí Evropská centrální banka. Ta se rozhodla v rozmezí sedmi let inovovat postupně všechny eurobankovky. Od loňska už proto cirkuluje nová pětieurovka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Stock Photos

Série nových bankovek se jmenuje Europa. Na každé z nich bude totiž portrét řecké mytologické postavy Európy, po které je kontinent pojmenován.

„Tato série bankovek těží z nejnovějších technologií tak, aby byla ještě bezpečnější než doposud,“ uvedl guvernér evropské centrální banky Mário Draghi.

Ročně policie stáhne z oběhu padělané bankovky v hodnotě zhruba 27 milionů eur. Nejčastěji jsou falšované bankovky dvaceti a padesáti eurové hodnoty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o nové desetieurové bankovce přinesla redaktorka Silvie Třeslínová

Novou verzi dvacetieurové bankovky nejspíš Evropská centrální banka vydá za rok, padesátieurovou rok po ní.

Od května loňského roku je v oběhu nová pětieurová bankovka. Nejnápadnější změnou nové bankovky je její hladký povrch, je potřená speciálním nátěrem, aby byla odolnější.

Je také nepatrně silnější a těžší, její hmotnost zvýšila na 0,71 gramu ze současných 0,63 gramu. Z nových bezpečnostních prvků je nejviditelnější vodoznak a hologram na okraji bankovky, který představuje řeckou mytickou postavu Európy.

Natištěná číselná hodnota na přední straně při naklonění bankovky mění barvu od smaragdově zelené po tmavě modrou. Na obou krajích přední strany bankovky je také nový druh rýhování.

Navíc je na bankovce nově napsána zkratka pro Evropskou centrální banku v devíti jazycích, dosud byla v pěti.

Nová pětieurová bankovka ze série Europa | Foto: Evropská centrální banka /ECB/

Nová pětieurová bankovka ze série Europa | Foto: Evropská centrální banka /ECB/

Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme