Evropská centrální banka překvapivě podpořila euro

Evropská centrální banka dnes překvapila finanční trhy již druhou intervencí ve své historii a nákupem své vlastní měny se snažila podpořit její kurs. Euro po zprávě okamžitě vyrazilo vzhůru a krátce po 11:00 SEČ se prodávalo již za 0,8767 USD, i když ještě ve čtvrtek večer jeho kurs činil 0,8605 USD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Intervence na devizovém trhu byla tentokrát jednostranná, to znamená, že se jí nezúčastnila ani Bank of Japan, ani Úřad federálních rezerv, jako tomu bylo koncem září před pražským zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Tehdy se ve prospěch eura rozhodly koordinovaně intervenovat všechny centrální banky zemí G7.

Evropská centrální banka svůj překvapivý krok nijak nekomentovala a na svých internetových stránkách pouze uvedla, že k intervenci ji dovedly obavy z negativního dopadu slabého eura na cenovou stabilitu. K účasti na devizových intervencích se krátce po zveřejnění přiznala francouzská centrální banka, zatímco například italská, švýcarská anebo britská centrální banka se k intervencím nepřipojila.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme