Evropská centrální banka úrokovou sazbu asi nezvedne

Evropská centrální banka dnes podrží svou klíčovou úrokovou sazbu na úrovni jednoho procenta. Shodla se na tom většina analytiků oslovených agenturou AFP. Podle nich by tento krok měl přispět k jistému zklidnění trhů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Analytici se zároveň obávají dalšího vývoje v Řecku, jehož dluh se mnohým zdá být bez vnější pomoci neudržitelný, což by mohlo ohrozit stabilitu celé eurozóny. Podle ekonoma ING Wholesale Banking Vojtěcha Bendy situace v Řecku ale rozhodnutí Evropské centrální banky nijak neovlivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji úrokových sazeb v Evropě a postoji Evropské centrální banky k zadluženému Řecku mluvil na Rádiu Česko ekonom ING Wholesale Banking Vojtěch Benda.

Podle něj totiž není úkolem Evropské centrální banky zachraňovat Řecko: "Já si myslím, že politiku centrální banky ohledně sazeb určuje hlavně inflace a inflační cíl. Pomáhání jednotlivým vládám dílčích států úkolem centrální banky není. Já si myslím, že se centrální banka k Řecku nebude dokonce ani vyjadřovat."

"Tohle je úkol především řecké vlády, která si s tím musí poradit sama. Musí ukázat, že je schopná v horizontu několika měsíců zkrátit deficit pro letošní rok na rozumnou úroveň," dodal Benda.

Jednání Evropské centrální banky bude klidné

Ekonom ING Wholesale Banking se zároveň domnívá, že Evropská centrální banka podrží úrokové sazby i nadále na úrovni jednoho procenta: "V tuto chvíli není důvod zvyšovat úrokové sazby. Zároveň už pominula doba, kdy bylo možné ještě nějakým pozitivním způsobem přispět ekonomice snižováním sazeb."

Podle Bendy lze očekávat zvyšování sazeb nejdříve v druhé polovině tohoto roku: "Lze předpokládat, že k mírnému zvýšení sazeb by mohlo dojít ve třetím, spíše až ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Uvidíme, jak budou postupně končit přechodná opatření, která měla pomoci trhu dodat potřebnou likviditu."

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme