Poprvé od roku 2011 zvedla Evropská centrální banka základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu

Evropská centrální banka ve čtvrtek zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 0,5 procenta, ke zvýšení úroků tak přikročila poprvé od roku 2011. Zpřísňováním měnové politiky reaguje na rostoucí inflaci v eurozóně, rozsah zvýšení sazeb je přitom výraznější, než banka původně avizovala. Zároveň představila nový program nákupů dluhopisů, jehož smyslem je udržet pod kontrolou náklady na půjčky nejzadluženějších zemí eurozóny.

Frankfurt Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka (ilustrační foto)

Evropská centrální banka (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Základní sazbu držela Evropská centrální banka od března 2016 na rekordním minimu nula procent. Depozitní sazbu ve čtvrtek zvýšila na nula procent z dosavadních minus 0,50 procenta. Původně signalizovala, že hodlá tento měsíc úroky zvýšit o čtvrt procentního bodu.

Americká centrální banka zahájila zvyšování úrokových sazeb už v březnu. „Na nadcházejících zasedáních Rady guvernérů bude vhodné pokračovat v návratu úrokových sazeb k normálu,“ uvedla Evropská centrální banka ve čtvrteční tiskové zprávě.

Euro stojí poprvé od roku 2002 méně než dolar. K poklesu přispívají obavy z recese, míní analytici

Číst článek

Zároveň představila program s názvem Transmission Protection Instrument, který jí umožní nakupovat dluhopisy v případě nadměrných rozdílů v nákladech na půjčky mezi členskými státy eurozóny.

Euro na rozhodnutí centrální banky zareagovalo růstem, připisovalo si zhruba 0,8 procenta na 1,0265 amerických dolarů.

Evropský statistický úřad Eurostat tento týden oznámil, že míra inflace v eurozóně se v červnu vyšplhala na rekordních 8,6 procenta, zatímco v květnu činila 8,1 procenta. Inflaci už delší dobu zvyšuje růst cen energií a potravin, tempo zdražování nabralo na intenzitě i v důsledku války na Ukrajině.

V Americe se také navyšuje

Americká centrální banka v letošním roce ve snaze mírnit inflaci zvýšila úrokové sazby už třikrát, celkem o 1,5 procentního bodu. Její základní úroková sazba se tak nyní nachází v pásmu 1,50 až 1,75 procenta. Předpokládá se, že příští týden přikročí k jejímu dalšímu zvýšení.

Bankovní rada České národní banky minulý měsíc zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na sedm procent. Tak vysoko byla její základní sazba naposledy v roce 1999. Kvůli rostoucí inflaci zahájila zvyšování úroků již loni v červnu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme