Evropská centrální banka vítá stabilizační úlohu vlád

Čelíme situaci, ve které jsme ještě nikdy nebyli. Řekl po zasedání rady Evropské centrální banky její prezident Jean-Claude Trichet. Současná situace je podle něj co do míry nejistoty naprosto výjimečná. Ocenil ale rychlé intervence některých vlád při řešení dopadů finanční krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

"V současné situaci pokračující hospodářské nejistoty je zásadní, že vlády garantovaly udržitelnost veřejných financí. To, že se o ně postaraly, umožnilo, že začaly automaticky fungovat stabilizační činitelé a hospodářský výkyv se zmírnil. To podpořilo i důvěru v soukromý bankovní sektor."

Trichet nechtěl členským státům eurozóny radit, jak by si měly během finanční krize počínat, ale řekl, že Evropská centrální banka bude dál vývoj na trzích bedlivě sledovat. "Z údajů, které jsou dnes k dispozici, se zatím nedá vyčíslit dopad finanční krize na evropskou ekonomiku."

Šéf Evropské centrální banky je ale přesvědčený, že události posledních dnů nebudou mít velký vliv na míru inflace a spotřebitelské ceny v zemích eurozóny. I český premiér Mirek Topolánek, ministr financí Miroslav Kalousek a guvernér ČNB Zdeněk Tůma se shodli, že česká ekonomika i bankovní sektor v naší republice jsou stabilní a současná světová krize jej přímo neohrožuje.

Milan Kopp, Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme