Evropská centrální banka vyčkává s kroky na záchranu eura

Evropská centrální banka se zatím na masivní skupování španělských a italských dluhopisů nechystá. Je ale připravená zasáhnout na trzích, aby snížila úroky, za které si musejí tyto země půjčovat peníze. Mechanismus takových zásahů má připravit do několika týdnů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi

Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi | Zdroj: Reuters

Guvernérovi Evropské centrální banky Mario Draghimu se podařilo uklidnit trhy jen na chvíli. A to prohlášením, že euro je nezvratný projekt. Rozhodnutí udělat všechno pro zachování eura jako stabilní měny bylo podle Dragiho jednomyslné.

Guvernér ECB ujišťoval, že banka bude postupovat v rámci svých pravomocí k udržení cenové stability v eurozóně. Nedokázal ale říct, jestli má nějaký limit k nákupu dluhopisů problémových států nebo ne. Mechanismus k takovým intervencím má banka vytvořit do několika týdnů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš v pořadu Stalo se dnes

Mohla by skupovat dluhopisy s rizikem ztráty jejich hodnoty, kterou by ale banka pokryla natištěním nových bankovek a jejich uvedením do oběhu. Na Dragiho prohlášení zareagovalo euro jen velmi krátkým posílením vůči dolaru. Záhy se ale opět propadlo. Pokles postihl i ceny akcií.

Podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše se dnešními výroky šéfa ECB riziko rozpadu eurozóny významně nesnížilo, zároveň ale stále platí, že se takový scénář nikomu z hráčů na trhu nevyplatí.

„Nevyplatí se jak deficitním ekonomikám, jako je Španělská nebo Itálská, tak i přebytkovým, jako je Německá. Náklady s tím spojené jsou ohromné a řada hlavních politiků a představitelů evropských institucí si to uvědomuje,“ řekl Bureš.

Pavel Novák, Igor Maňour, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme