Evropská centrální banka zvýšila úrokové sazby

Evropská centrální banka v souladu s očekáváním zvýšila o čtvrt procentního bodu úrokové sazby. Rozhodla tak hlavně kvůli obavám z růstu inflace a jejích dopadů na hospodářské oživení v Evropě. Úroky naposledy zvýšila v červenci 2008, tedy těsně před finanční krizí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mince

mince | Foto: Fotobanka stock.xchng

Sazby centrálních bank nepřímo ovlivňují také úrokové sazby z úvěrů. Mají tak dopad na hospodaření všech, kteří platí hypotéky nebo spotřebitelské úvěry. Ti, kterých se to týká, by se proto měli připravit na postupné zvyšování sazeb a tím pádem i na vyšší splátky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravila redaktorka Českého rozhlasu Ivana Šalomonová

Česká centrální banka ale nemusí kopírovat chování evropské centrální banky. „Rozhodnutí České národní banky jsou zcela autonomní a nejsou vázána na případná rozhodnutí ECB. ČNB ze zákona dbá na stabilitu cen. To znamená o inflaci,“ vysvětluje Filip Koutný, ředitel oddělení Treasury z banky HSBC.

Riziko inflace ve světě roste díky dražším potravinám i energiím a zvyšování úrokových sazeb je tak logickým krokem. Díky koruně je však Česká republika před těmito vlivy částečně chráněna a tak zvyšování sazeb může přijít později.

Lenka Rafaelová, Ivana Šalomonová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme