Evropská dluhová krize a spekulace o rozpadu eurozóny

Letošní rok v ekonomice dobře vystihuje staré přísloví: nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř. V roce 2010 v Evropské unii dominovala dluhová krize. Před 12 měsíci jsme proto v tomto pořadu konstatovali, že projekt evropské integrace zažil asi nejhorší období ve svých dějinách. A teď nezbývá než dodat, že letošní rok byl ještě mnohem horší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budoucnost eura je nejistá

Budoucnost eura je nejistá | Foto: Michael Probst | Zdroj: ČTK

Dluhová krize už nedoléhá jen na malé oslabené státy jako je Řecko. Kvůli jejímu šíření je v ohrožení samotná existence společné evropské měny euro. A na jeho případném pádu by těžce prodělal celý svět včetně Česka.

V roce 2011 se v Evropě otevřely snad všechny Pandořiny skříňky a 13. komnaty. O pádu eura už nemluví jen notoričtí euroskeptici nebo novináři, kteří chtějí šokujícími výroky upoutat pozornost.

Politici si přitom ještě na začátku roku žádné nebezpečí připustit nechtěli. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v březnu prohlašoval, že Evropa už udělala dost a dluhovou krizi vyřešila:

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska shrnuje rok 2011 v eurozóně

„Je to obrovský, skutečně obrovský pokrok. Umožní nám krizi úplně překonat. Upřímně, skutečně nevím, co víc by bylo potřeba udělat.“

Jen pár dní poté muselo o mezinárodní pomoc požádat Portugalsko - stejně jako loni Řecko a Irsko.

Dluhová krize se prostě nezastavila. A co bylo mnohem horší, na začátku léta zasáhla i velké země: Itálii a Španělsko.

‚Nemůže se nic stát‘

Český rozhlas přitom už před dvěma lety předpověděl, že právě Itálie je pro budoucnost eurozóny zásadně důležitá.

„Klíčovou zemí je Itálie. Je opravu velká a má velmi vysoký dluh – téměř takový jako Řecko. A je skutečně klíčové, že o Itálii zatím nikdo příliš nemluví. Finanční trhy na italskou vládu takříkajíc nezaútočily,“ nám přesně před dvěma roky řekl ekonom Daniel Gros, ředitel bruselského Střediska pro studia evropské politiky.

Italský premiér Silvio Berlusconi | Foto: Reuters

A upozornil, že pokud by Itálie svou pozici neustála, mohla by přijít katastrofa.

Ta se nebezpečně přiblížila začátkem července tohoto roku. Výnosy z italských dluhopisů se poté dostaly na úroveň, při které už musely Řecko, Irsko a Portugalsko požádat o pomoc.

A podobně se zdramatizovala i situace Španělska.

„Hospodářská i finanční situace naší země je pevná. V těžkých chvílích se dokáže sjednotit a postavit problémům. Doufáme, že vláda a parlament dokáží čelit jakémukoli ohrožení naší finanční stability,“ nechtěl italský premiér Silvio Berlusconi vidět žádné nebezpečí.

Víra ale Berlusconimu nepomohla. Trhy se totiž probudily z iluze, že se v rámci společné evropské měny žádné zemi nemůže nic stát. Začaly počítat a vyšel jim hrůzu nahánějící výsledek: pokud Itálie nezačne opět růst, své dluhy splatit prostě nedokáže.

Itálie – riziko pro celou eurozónu

Jenže k růstu jsou zapotřebí reformy. A proč věřit Berlusconimu, že je provede, když byl u moci 8 z posledních 10 let a neudělal téměř nic?

Investory proto zachvátila panika a začali se italských dluhopisů masivně zbavovat.

Itálie je přitom hospodářsky mnohem silnější zemí než Řecko a dokáže žít i s vysokými úroky ze svých dluhopisů. Jak nám ale řekl hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek, stálo by jí to miliardy eur navíc:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš odpovídá i na otázku, proč se krize začala šířit i do velkých zemí, jako je Itálie a Španělsko

„Itálie si může dovolit žít s vyšším úrokem, ale musí za to zaplatit. Zkrátka si Itálie musí utáhnout opasek, aby byla schopná žít i s těžším dluhovým břemenem.“

Itálie riskuje pád do začarovaného kruhu: bude dávat miliardy eur na splátky úroků z dluhopisů a tyto peníze jí budou chybět jinde.

Vůbec nejhorší je ale riziko, které z ohrožení Itálie plyne pro celou evropskou měnu.

Itálie je v jejím rámci třetí největší ekonomikou. A pokud by tenké lanko oddělující ji od dluhové propasti prasklo, strhla by s sebou celou eurozónu.

Rozpad eurozóny?

Stále víc se přitom zdá, že něco takového skutečně hrozí. Investoři už totiž nepochybují jen o zdraví některých zemí. Bojí se, že státy s eurem k sobě prostě nepatří, že tak rozdílné země jako jsou Německo, Řecko, Finsko nebo třeba Itálie s jednou měnou nedokáží prosperovat.

Proto přibývají prognózy, že se eurozóna rozpadne a slabší státy z ní odejdou.

„Euro přežije, ale bude vypadat jinak. Stane se z něj kompaktnější a stabilnější měna. Některé země budou muset odejít. Především Řecko,“ řekl Českému rozhlasu nejvýznamnější historik společné evropské měny David Marsh.

Eurozóna. Ilustrační foto | Foto: European Commission Audiovisual service

O rozpadu eurozóny se prostě v letošním roce začalo čile spekulovat.

Politici stále tvrdí, že je to vyloučené, přibývá ale ekonomů, podle kterých je to nakonec nevyhnutelné. Jenže zatím vůbec nikdo nedokázal říct, jak by k něčemu takovému mohlo dojít.

Jisté je jedno: odchod některých zemí z eurozóny by byl mimořádně nákladný. O samotném zániku eura ani nemluvě.

Je evidentní, že by něco takového vyvolalo hlubokou finanční a hospodářskou krizi, bezpochyby nejtěžší od II. světové války. Nevyhnula by se ani Česku.

ZPĚT NA ROK V EKONOMICE 2011

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme