Evropská ekonomika se nadále propadá

Evropská ekonomika pokračuje v propadu. Hospodářství sedmadvacítky v prvním čtvrtletí meziročně pokleslo o 4,7 procenta, takzvaná eurozóna dokonce o 4,9 procenta. Ve zpřesněném odhadu to uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Pád evropské ekonomiky je meziročně hlubší, než Eurostat předpokládal ve svém květnovém odhadu. EU se oproti předchozímu čtvrtletí propadla o 2,4 procenta, eurozóna o 2,5 procenta.

V předchozím čtvrtém čtvrtletí loňského roku se ve srovnání s předchozími třemi měsíci roku ekonomika propadala o 1,8 procenta v eurozóně i v Evropské unii.

České hospodářství podle Eurostatu meziročně kleslo skoro o 3,5 procenta. Stejný propad zaznamenala naše ekonomika i vzhledem k předchozímu kvartálu. Slovenské hospodářství se vyvíjí ještě výrazně hůř. Jejich hospodářství se mezičtvrtletně propadlo nejvíce v celé Evropské unii, tedy o 11,4 procenta. Meziročně pak slovenský HDP v prvním čtvrtletí klesl o 5,6 procenta, což sice nejrychlejší pokles v EU není, ale je rovněž jeden z vyšších. Nejsilněji dopadá současná krize na Lotyše: výkon jejich ekonomiky se meziročně propadl skoro o 19 procent. V současnosti je přitom jedinou evropskou ekonomikou, která vykazuje alespoň nějaký růst, hospodářství Polska. Jeho HDP v letošním prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci vzrostl o 0,4 procenta. Dalším státem, který nezaznamenal propad, je Kypr, kde ale hospodářství v prvním čtvrtletí jen stagnovalo. Ekonomický výkon všech zbývajících 25 členských států EU se naopak propadal.

Ve svém prvním odhadu Eurostat uváděl, že se hospodářství eurozóny propadlo o 4,6 procenta, později toto číslo upravil na 4,8 procenta a nyní až na 4,9 procenta. V případě celé Evropské unie prvotní odhad činil 4,4 procenta, poté se odhad zvýšil na 4,5 procenta a nyní 4,7 procenta.

Přečtěte si také:
Evropská unie musí začít šetřit, tvrdí Švédové i šéf eurozóny
Sociální dopady přesáhnou trvání samotné hospodářské recese
Počet lidí bez práce je v Evropě nejvyšší za poslední roky
Evropská unie má začít v příštím roce šetřit
Hospodářská krize opět udeřila, státům platícím eurem hrozí deflace
Česko i celá Evropská unie letos zaznamenají hluboký hospodářský pokles
EU má podle Česka přestat nadměrně utrácet od roku 2010
EK předpovídá unijní ekonomice na letošek propad o téměř dvě procenta

Alena Adámková, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme