Evropská investiční banka půjčí přes miliardu korun Moravskoslezskému kraji

Moravskoslezský kraj si půjčí miliardu a sto miliónů korun od Evropské investiční banky. Peníze půjdou například na výstavbu odletové haly na mošnovském letišti, obnovu muzea ve Frenštátu pod Radhoštěm, ale především na opravy silnic II. a III. třídy. První stomiliónová částka bude k dispozici už v září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Krajského úřadu Moravskoslezského kraje

Budova Krajského úřadu Moravskoslezského kraje | Foto: Moravskoslezský kraj

Na rychlém jednání s bankou se podepsalo zejména velmi dobré ratingové hodnocení kraje. Podle hejtmana Evžena Tošenovského patří tento způsob půjčky k nejvýhodnějším na trhu. Je možné zvolit dobu splácení a úrok jen mírně přesahuje jedno a půl procenta. Hejtman je přesvědčený, že půjčka kraj neohrozí ani v dalších letech.

"Je to čerpáno na programy, které budou zaplaceny evropskými fondy. Ty ale platí teprve až akce proběhne, takže my si krátkodobě půjčíme finanční zdroje. Jakmile je dostaneme z evropských fondů, mohou být splaceny v podstatě okamžitě," doplnil Tošenovský.

Jak dále uvedl, to do budoucnosti nezadlužuje kraj ani regionální politiky, kteří po volbách případně vystřídají současnou sestavu. Smlouvu o úvěru schválilo červnové zastupitelstvo kraje. Hejtman Evžen Tošenovský a viceprezident Evropské investiční banky Ivan Pilip dokument mají podepsat ve čtvrtek tohoto týdne v Praze.

Kraj chce za získané peníze opravit kromě silnic také kostel svatého Josefa ve Fulneku a obnovit Muzeum ve Frenštátě pod Radhoštěm. Další podrobnosti o dění v regionu najdete na internetových stránkách Moravskoslezského kraje.

Martin Knitl, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme