Evropská komise bude debatovat o otevírání pracovního trhu

Evropský komisař Vladimír Špidla dnes opět vyzve starší členské země, aby otevřely svůj pracovní trh. Ve zprávě, kterou předloží Evropské komisi, odchází mimo jiné k závěru, že rozšíření Unie před dvěma lety přineslo hospodářský růst a zvýšení počtu pracovních příležitostí v původní patnáctce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Špidla

Vladimír Špidla | Zdroj: ČTK

Zpráva komisaře Špidly uvádí, že ekonomické argumenty pro další omezování volného pohybu pracovních sil po Unii nelze najít. Dokument obsahuje statistické údaje, které toto tvrzení podporují.

Vlády členských zemí mají do května sdělit, zda budou pokračovat v přechodném období, po které s výjimkou Británie, Irska a Švédska, nemohou občané nových zemí v těch starších pracovat.

Německo a Rakousko už daly najevo, že svůj pracovní trh neotevřou - Finsko, Španělsko a Portugalsko naopak naznačují, že ano. Většina ostatních zemí zřejmě alespoň zmírní a zjednoduší režim udělování pracovních povolení.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme