Evropská komise: Česká republika nesplňuje podmínky pro přijetí eura

Z konvergenční zprávy Evropské komise vyplývá, že Česká republika nesplňuje podmínky pro přijetí eura. Zpráva Česku vytýká především skokový růst inflace. Na druhou stranu tentokrát neříká, že by rizikem české ekonomiky byl deficit veřejných financí. Naopak chválí Českou republiku za to, že se jí podařilo věrohodným a udržitelným způsobem schodek snížit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny a eura

Koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

I když vláda zatím o brzkém přijetí eura neuvažuje, na zprávu komise by měla brát zřetel - doporučuje odborník na unijní ekonomiku Petr zahradník z České spořitelny:

"Protože v přístupové smlouvě máme řečeno, že vstup do eurozóny učiníme v době, kdy to bude ekonomicky a jinak odpovídající podmínkám České republiky. Tím pádem je implicitně řečeno, že bychom s tím neměli nijak výrazně otálet. Mám pocit, že vzdávání se nebo ležérní přístup k tomuto závazku není úplné plnění podmínek toho, co má země v Evropské unii činit."

Zavedení eura na Slovensku by nemělo negativně ovlivnit obchod s ČR

Od příštího roku začnou lidé na Slovensku platit eurem. Středeční doporučení Evropské komise sice v červnu musí potvrdit všechny členské státy EU, je to považováno ale spíše za formalitu.

Igor Baráth, zplnomocněnec Slovenské republiky pro zavedení eura Radiožurnálu řekl, že zavedení nové měny by nemělo nijak ovlivnit vzájemný obchod s Českou republikou:

"Žádný významný vliv na obchodování s Českou republikou po zavedení eura neočekáváme. To znamená, že stejně jako je vzájemný obchod dnes intenzivní, bude intenzivní i nadále. Stejně jako v současnosti máme dvě různé měny, budeme mít i nadále dvě různé měny. A to až do chvíle, kdy se Česká republika rozhodne připojit k eurozóně. Ale žádný vliv na obchod to mít nebude. Pokud ano, tak jistě jen pozitivní."

Jitka Hanžlová, Katarína Brezovská, Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme