Evropská komise chce do roku 2014 dobudovat jednotný unijní trh

Evropská unie se sice považuje za jeden tržní prostor, ale to, čemu se říká jednotný volný trh, tu ještě zdaleka nemáme. Evropská komise proto chce přijmout soubor opatření, která společný trh pomohou vytvořit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier dnes oznámil, že příští rok na jaře Evropská komise přijde s konkrétními návrhy zákonů, které povedou ke zformování jednotného trhu. Mohly by začít platit v roce 2014.

Fungování jednotného evropského trhu zatím podle vydavatele internetového deníku Euractiv. cz Jana Vitáska naráží na celou řadu překážek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednotném evropském trhu mluvil na Radiožurnálu vydavatel internetového deníku Euractiv. cz Jan Vitásek

„Z České republiky velice dobře známe námitky na fungování jednotného trhu služeb, kde ne všechny státy převedly do svých právních řádů směrnici o službách, která má umožnit volnější pohyb služeb, možnost poskytovat služby v jiném členském státě. A samozřejmě mezitím existuje celá řada dalších oblastí, které je potřeba změnit,“ uvedl Vitásek ve Stalo se dnes.

Podle něj jde například o témata, která se týkají digitální agendy, zjednodušování platebních systémů po internetu či elektronických plateb.

„Vlastně není dokončen celý digitální trh, kdy jsou stále potíže s obchodování po internetu. Spotřebitelé dnes nevěří serverům, které nabízejí služby, výrobky v zahraničí. Přitom ideál je takový, že byste si mohli z České republiky nakupovat zboží ze Španělska a bylo by to stejně dobře ochráněno, jako je to v České republice,“ poznamenal Vitásek.

Pavel Novák, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme