Evropská komise chce omezit vliv ratingových agentur na banky

Ratingové agentury potřebují mít podle Evropské komise jasně stanovené mantinely. Proto přichází s návrhem, jak změnit pravidla jejich fungování. Ratingové agentury se podle části evropských politiků podílely na vzniku paniky na finančních trzích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier

Evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier | Zdroj: ČTK

Na ovlivňování trhů se největší měrou podílejí hlavně tři vedoucí ratingové agentury: Moodys, Standard and Poor's a Fitch. Právě jejich hodnocení úvěrové věrohodnosti a bezpečnosti investic berou finanční trhy skoro jako „slovo Boží“.

Cílem návrhu Evropské komise je omezit vliv ratingových agentur na chování bank a dalších investorů. Právní předpis by například mohl zavázat tyto finanční instituce, aby se nespoléhaly na jednu agenturu, ale pravidelně měnily zdroj, ze kterého hodnocení úvěrové návratnosti firem nebo celých států berou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o druhé na Rádiu Česko byl investiční bankéř Ondřej Jonáš

Má se také zavést větší odpovědnost ratingových agentur za to, jaké informace podávají. Aby nemohly účelově podávat zkreslené informace s cílem zvýhodnit některé investory. Často jsou totiž ratingové agentury napojené na samotné finanční ústavy.

Zodpovídat se mají i za škodu způsobenou z nedbalosti, například únikem nepřesných informací, jako se stalo minulý týden v případě Francie.

ČTĚTE TAKÉ: Pověst ratingových agentur se hroutí

Ve Štrasburku, kde Komise zasedá během plenárního jednání europoslanců, představí návrhy eurokomisař pro vnitřní trh a finanční služby Michel Barnier. Z prvotní myšlenky, aby si sama Unie vytvořila vlastní ratingovou agenturu, už ale pravděpodobně sešlo.

Podle sociálnědemokratického europoslance Jiřího Havla ale přichází EK s návrhy na větší regulaci agentur poněkud pozdě. “Ono se o tom mluví v podstavě 3 roky. Ta kritika ratingových agentur zazněla tady v Evropském parlamentu mnohokrát. V tomto směru první poznámka: Komise má v trošičku zpoždění, protože se to slibovalo poměrně dlouho.”

ČTĚTE TAKÉ: Evropský parlament omezil spekulace se státními dluhopisy

Podle investičního bankéře Ondřeje Jonáše je určitá kritika namístě, protože mnohé ratingové agentury se zvláště v případě některých dluhopisů spletly. Obtížně by se ale hledal někdo, kdo neselhal. „Současné úsilí EK je spíše výrazem určité bezradnosti a zoufalství, které vyhrocuje ve snaze cenzurovat názor, který ratingové agentury volně projevují,“ řekl ve Světě o druhé Jonáš.

Ratingovým agenturám by ale spíše vytkl hodnocení Německa a Francie nejlepším stupňem AAA, přestože desetileté dluhopisy Francie se obchodují zhruba 10 bodů. „Je řada studií, že ratingové agentury spíše zemím v Evropě a zvláště periferním zemím nadržují, a že země mimo EU ve stejné finanční situaci mívají až o 6 stupňů horší rating. Takže si nemyslím, že by tato kritika byla namístě,“ vysvětlil Ondřej Jonáš.

Pavel Novák, Ondřej Černý, Naďa Bělovská, Mirko Kašpar, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme