Evropská komise chce regulovat finanční trhy

Finanční krize podobná té dnešní by se už nikdy neměla opakovat. Podle Evropské komise zabrání těžkým problémům finančních trhů přísnější dohled.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Brusel navrhuje evropský dohled například nad velkými bankami. Právě banky se nedávno dostaly do hlubokých ztrát a musely být zachráněny z peněz daňových poplatníků.

Komise chce také vytvořit orgán, který by varoval před riziky pro celý finanční systém. Podle komisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquína Almunii mohla existence takové instituce loni zabránit propuknutí krize v některých východních zemích EU.

"V některých zemích se jednotlivci i celé rodiny zadlužily v cizí měně, například v nových členských zemích měly velké procento hypoték v eurech, jenech nebo švýcarských francích. V době krize se to ukázalo být rizikem nejen pro ty rodiny, ale i pro instituce, které jim půjčily," řekl Almunia.

Když měny například pobaltských zemí nebo Maďarska rychle klesly, tisíce rodin začaly mít problémy se splácením hypoték v cizí měně. Podle Almunii by přesně před takovým rizikem pro finanční systém včas varoval celoevropský dohled.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor bývalého viceguvernéra České národní banky, Luďka Niedermayera v Radiofóru.

Podle bývalého viceguvernéra České národní banky, Luďka Niedermayera je pozoruhodné, že rok po začátku krize a po té, co se politici předháněli v tom, co je třeba udělat, se toho nakonec udělalo tak málo. Niedermayer také vysvětlil fungování obou nových institucí.

"Ta první, která by měla obecně sledovat hospodářská a finanční rizika bude založena na tom, že zejména guvernéři centrálních bank se budou scházet a budou diskutovat o ekonomické situaci a budou se snažit odhalit problémy, které by mohly vést ke vzniku té situace, kterou jsme zažívali."

"Ta druhá se bude zabývat dohledem nad konkrétními institucemi, které působí na evropském finančním trhu. Její pravomoci a zodpovědnost jsou zatím zahaleny tajemstvím," řekl Niedermayer.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme