Evropská komise chce zlevnit letenky a zkrátit dobu letů

Letenky v Evropě by mohly zlevnit a letecká doprava má být rychlejší. Chce to zajistit Evropská komise, která dnes ve Štrasburku navrhla změnu pravidel v řízení letového provozu. Podle komise vzroste během příštích let počet letů v Evropě o polovinu. To může bez reformy pravidel vést k obrovským zpožděním v letecké dopravě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo - ilustrační snímek

Letadlo - ilustrační snímek | Foto: Evropská komise

„Letiště pak budou tak přeplněná, že dva miliony letadel neodstartují nebo nepřistanou,“ řekl eurokomisař pro dopravu Siim Kallas.

Každá země v Evropě si spravuje svůj vzdušný prostor sama, kvůli tomu ale letadla nemůžou létat nejkratší možnou cestou.

Evropská komise spočítala, že každé letadlo kvůli tomu v průměru uletí o více než 40 kilometrů delší vzdálenost, než je nutné. Tím se lety prodražují kvůli nákladům na palivo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Odpoledním Radiožurnálu přinesl více informací zvláštní zpravodaj ČRo ve Štrasburku Ondřej Houska

To se promítá i do cen letenek. Ve Spojených státech dokáží podobně velký letecký prostor, ale s jednou kontrolou, spravovat o polovinu levněji.

Země unie se přitom už dřív dohodly na sjednocení řízení svých letových provozů, což má lety zkrátit a tím přinést úspory.

Státy ale tato pravidla zatím nezavedly do praxe, protože zaměstnanci řízení letového provozu jednotlivých zemí jsou tvrdě proti - bojí se o pracovní místa a další výhody.

Ve Francii stávkují letoví dispečeři, zrušené jsou i lety do Prahy

Číst článek

Komise proto navrhuje lepší kontrolu plnění pravidel. Zároveň státům pohrozila žalobou před evropským soudem.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme