Evropská komise chce zřídit jednotnou unii kapitálových trhů

Evropská komise chce rozhýbat přelévání volných peněz a kapitálu. Přemýšlí proto o zavedení unie kapitálových trhů. Zahrnovala by i Českou republiku, protože by se týkala všech zemí Evropské unie. Cílem je změnit nebo rozšířit možnosti financování podniků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znak eura odrážející se na hladině kaluže před bývalým sídlem Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem

Znak eura odrážející se na hladině kaluže před bývalým sídlem Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem | Zdroj: Reuters

Firmy jsou vesměs závislé na penězích od bank. Pokud by mohly svůj chod financovat z kapitálového trhu, komise předpokládá, že by mohly získat až 90 miliard eur navíc.

Pro fungování kapitálové unie je podstatné odstranit překážky přeshraničních investic. Vytvořit jednotný trh s kapitálem. Pomoci malým a středním podnikům získat finanční prostředky stejně snadno, jako je mohou získat velké podniky.

Unie by měla mít jednotný soubor pravidel pro finanční služby ve všech zemích. A stejnou ochranu investorů. Evropská komise teprve začíná s diskusí, takže konkrétní pravidla a podmínky se budou ještě vyvíjet.

Přesto už jsou známé některé konkrétní návrhy, například směrnice o prospektu.

Právě ty vydávají podniky ve chvíli, kdy chtějí přilákat investory. Jsou v nich podstatné informace o podniku. Například když chce firma nabízet své akcie na burze, musí prospekt povinně vydat.

Jsou to však mnohdy stostránkové dokumenty - a je těžké se v nich orientovat. Navíc jsou docela drahé. A právě to by se mělo změnit. Informace by se měly zjednodušit a jejich vydávání tím pádem zlevnit, aby si to mohly dovolit i malé a střední firmy.

Pravidla sekuritizace

V plánech komise se mluví také o sekuritizaci, což je v podstatě sdružení aktiv. Díky němu je více investorů schopno nakupovat podíly firem. Tím se zvyšuje likvidita a uvolňuje kapitál pro hospodářský růst.

Komise chce zajistit jednotná pravidla tohoto postupu, právní jistotu a srovnatelnost jednotlivých nástrojů sdružování prostředků investorů.

Myšlenka na unii kapitálových trhů vstupuje do veřejné diskuse a vyjádřit se v ní může každý.

Na speciálních webových stránkách pro konzultace mohou zájemci napsat své připomínky do 13. května.

Ovšem hlavní diskuse se očekává od Evropského parlamentu, od národních parlamentů, od podniků a finančníků.

Evropská komise | Foto: Český rozhlas

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme