Evropská komise dál tlačí na polské loděnice

Dnes vyprší ultimátum, které Evropská komise dala Polsku, aby připravilo program restrukturalizace loděnic. Pokud polská vláda tento požadavek nesplní, loděnice budou muset vrátit miliardové dotace, a to by znamenalo jejich zánik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nábřeží Gdaňsku

nábřeží Gdaňsku | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Evropská komise tři roky sledovala, jak se polské vlády marně snaží vypořádat s problémem loděnic v Gdaňsku, Gdyni a Štětíně. Komisařce pro ochranu konkurence nakonec došla trpělivost a určila dnešek jako poslední den, dokdy má polská vláda dodat Evropské komisi plány na privatizaci loděnic.

Do poloviny července pak musí předložit privatizační dohody s novými majiteli. V opačném případě budou loděnice muset vrátit pět miliard zlotých, které dostaly v rámci státní pomoci.

Evropská komise to považuje za projev nekalé konkurence - jiné evropské loděnice s takovými dotacemi počítat nemohly.

Polský ministr státního pokladu Aleksander Grad oznámil, že Evropská komise do půlnoci dostane požadované informace. Pokud se tak opravdu stane, Varšavu čeká druhý nepříjemný termín: Do 15. července musí komisi předložit smlouvy s budoucími majiteli privatizovaných loděnic. O ty se ucházejí investoři z Polska, Norska a Ukrajiny.

Polská vláda si stěžuje na to, že časová tíseň nahrává investorům, kteří si mohou diktovat podmínky. Parlament proto přijal usnesení, ve kterém vyzývá komisi, aby dala Polsku více času.

Mluvčí komisařky pro ochranu konkurence Jonathan Todd ale do Varšavy vzkázal, že komise už žádné ústupky dělat nebude, protože Polsko i tak hraje v prodlouženém čase.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme