Evropská komise chce zasáhnout proti státům s výhodnými daňovými režimy pro velké korporace

Evropská komise představila plány postupu proti daňovým režimům považovaným za nepřiměřeně výhodné pro velké korporace. Cílem je podpořit oživení evropské ekonomiky z koronavirové krize. Členské země unie se nyní snaží zvýšit své příjmy, aby mohly financovat opatření na podporu hospodářského růstu. Děje se tak v době rostoucí nelibosti veřejnosti ohledně toho, jak se velké podniky a bohatí jednotlivci vyhýbají placení daní, píše Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise (ilustrační foto)

Evropská komise představila plány postupu proti daňovým režimům považovaným za nepřiměřeně výhodné pro velké korporace. | Foto: Robyn Mack | Zdroj: Flickr.com

Evropská komise uvedla, že rozšíří svůj daňový kodex z roku 1997 tak, aby mohla zasahovat proti daňovým režimům členských zemí Evropské unie, které mají škodlivé dopady. Komise v rámci tohoto kodexu může umisťovat na černou listinu země, které umožňují vyhýbat se placení daní.

Apple nemusí Irsku doplácet miliardy eur na daních. Podle Bruselu společnost neprávem získala výhodu

Číst článek

V současnosti se však může zabývat pouze těmi daňovými režimy, které jsou považovány za preferenční. Jde například o případy, kdy země uplatňuje jednu daňovou sazbu pro domácí firmy a jinou pro mezinárodní podniky. Dřívější plány Evropské komise na změnu unijních daňových pravidel zkrachovaly v důsledku práva veta členských zemí.

Nyní však komise zkoumá, jak právo veta obejít. Jednou z možností je využít článku smlouvy o Evropské unii, který umožňuje většinové schválení daňových rozhodnutí, pokud je v sázce spravedlivá hospodářská soutěž, píše Reuters.

Šest zemí

Evropský komisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni uvedl, že se nyní pracuje na identifikaci případů, ve kterých by se tento článek mohl využít. „Hovoříme o možnosti rozhodování v případech závažné deformace jednotného trhu,“ dodal.

V květnu Evropská komise identifikovala šest členských zemí, konkrétně Kypr, Maďarsko, Irsko, Lucembursko, Maltu a Nizozemsko, jejichž daňové systémy jsou obzvlášť atraktivní pro velké podniky, upozornila agentura Reuters.

Snahy Evropské komise o větší zdanění velkých digitálních podniků ve středu utrpěly těžkou ránu, když Tribunál soudu Evropské unie rozhodl, že americká společnost Apple nemusí Irsku na daních doplatit 13 miliard eur, v přepočtu zhruba 346 miliard korun, jak komise požadovala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme