Itálie svým rostoucím dluhem porušuje fiskální pravidla unie, rozhodla Evropská komise

Evropská komise dospěla k závěru, že Itálie kvůli svému rostoucímu dluhu porušuje fiskální pravidla Evropské unie. Tato situace je důvodem k zahájení disciplinárního řízení vůči zemi, uvádí se ve středečním prohlášení komise. Pokud členské země Evropské unie v příštích dvou týdnech toto rozhodnutí podpoří, může Evropská komise následně doporučit zahájení procedury. To by se mohlo stát před zasedáním ministrů financí na začátku července.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise (ilustrační foto)

Disciplinární řízení je složitý právní proces, jehož výsledkem může být pokuta až 0,2 procenta HDP Itálie. (ilustrační foto) | Foto: Robyn Mack | Zdroj: Flickr.com

Itálie podle Evropská komise učinila pouze omezený pokrok při řešení hospodářských doporučení ze strany Evropské unie a ustoupila od nutných strukturálních reforem. To může mít negativní dopad na růstový potenciál země.

Podle Babiše se auditoři chovali skandálně, chce si o tom promluvit s Junckerem

Číst článek

Podle rozpočtových pravidel Evropské unie by měly členské země udržovat dluh pod 60 procenty hrubého domácího produktu (HDP). V Itálii se však dluh loni zvýšil na 132,2 procenta HDP ze 131,4 procenta HDP v roce 2017. Komise odhaduje, že letos se dluh Itálie zvýší na 133,7 procenta a že příští rok vystoupí na 135,2 procenta HDP. Itálie tak poruší pravidlo, podle kterého by naopak měla zadlužení snižovat.

Dluhová krize

Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny. Její dluh v poměru k HDP je druhý nejvyšší po Řecku. Řím se rozhodl zvýšit půjčky a výdaje, aby tak podpořil ekonomický růst. Očekávané zrychlení tempa růstu se ale nedostavilo, a zemi tak vzrostly náklady na půjčky. Představitelé eurozóny se obávají, že pokud tento trend bude pokračovat, mohla by Itálie přijít o napojení na trhy dluhopisů, což by způsobilo další dluhovou krizi.

Více než 90 tisíc lidí má exekuci na důchod. Za posledních patnáct let se jejich počet zvedl čtyřikrát

Číst článek

Disciplinární řízení je složitý právní proces, jehož výsledkem může být pokuta až 0,2 procenta HDP Itálie, což odpovídá částce zhruba 3,5 miliardy eur (90 miliard Kč). Žádná země Evropské unie však zatím pokutována nebyla.

Pokuta pro Itálii je z politických důvodů nepravděpodobná, uvedla agentura Reuters. Komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici a předseda Evropská komise Jean-Claude Juncker považují sankce za neúspěch v procesu a v minulosti je nevyužili u případů týkajících se Francie, Španělska a Portugalska. Účinný tlak na Itálii, aby změnila svou politiku, nakonec podle analytiků přijde z trhů. Ty v zahájení disciplinárního řízení Evropská komise často vidí důvod pro zvýšení cen půjček.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme