Evropská komise kárá Německo a Polsko za rozpočtová pravidla

Německo musí dodržovat pravidla Evropské unie a snížit rozpočtový schodek, varovala Evropská komise. Berlínu se totiž nedaří snížit výdaje už čtyři roky za sebou, a to ohrožuje stabilitu eura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána

Braniborská brána | Foto: europa.eu.int

Německo porušuje už několik let rozpočtová pravidla, které se zavázalo dodržovat. Pakt stability a růstu totiž stanovuje, že rozpočtový schodek zemí, které používají jednotnou evropskou měnu, nesmí překročit tři procenta.

Podle komisaře pro ekonomiku Joaquina Almunii ovšem tuto hranici deficit německého rozpočtu opět přesáhne. Komise chce proto urychlit proceduru, která povede k potrestání Německa.

Berlín musí snížit nadměrné výdaje do konce roku 2007. Jinak se vystavuje nebezpečí sankcí ze strany Unie, řekl komisař Almunia.

Za velký rozpočtový deficit kritizuje Evropská komise také Polsko. Varšava přitom zřejmě požádá o prodloužení lhůty, dokdy má evropská kritéria splnit.

Polsko nepodniká kroky, aby snížilo deficit tak, jak se zavázalo v roce 2004. Snížení deficitu pod hranici tří procent není do konce příštího roku reálné ani při dobrých hospodářských výsledcích, odhaduje komisař pro finanční a hospodářskou politiku Joaquin Almunia. Komise může proto Polsku pozastavit vyplácení peněz z evropských fondů.

Polská vláda ale kritiku z Bruselu bere spíš jako doporučení. Podle náměstka ministryně financí Cézaryho Mecha by komise měla brát více v úvahu úsilí, které Polsko vyvíjí, aby maastrichtská kritéria splnilo. S podobnými problémy se potýká 12 členských zemí Unie, připomněl Césary Mech, považovaný za nejvlivnějšího vládního ekonoma.

Martin Dorazín, Vít Pohanka, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme