Evropská komise schválila převzetí hutí ArcelorMittal společností Liberty House

Britská společnost Liberty House je vhodný kupec několika hutí společnosti ArcelorMittal, rozhodla ve středu Evropská komise s tím, že její prověřování bylo rozsáhlé a důkladné a zohlednilo názory řady zainteresovaných stran. Komise proto povolila transakci, která se týká i oceláren v Ostravě.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arcelor Mittal (ilustrační foto)

Arcelor Mittal (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

„Komise došla k závěru, že nevznikají obavy týkající se ohrožení hospodářské soutěže,“ uvedla unijní exekutiva v tiskové zprávě. Prodej několika hutí je podmínkou, kterou Evropskí komise dala loni v květnu ArcelorMittal v souvislostí s akvizicí největší evropské ocelárny Ilva v Itálii.

Kromě ostravské huti tak skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala prodává ocelárnu v rumunském Galati a podniky v Itálii, Belgii, Lucembursku a Severní Makedonii.

‚Stále jenom sliby.‘ Odboráři ArcelorMittalu jsou po schůzce s možným novým majitelem Guptou rozladěni

Číst článek

Společnost Liberty House patří do globální skupiny GFG (Gupta Family Group) Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty.

Lepší vyhlídky

Komisi se původní podoba návrhu společnosti ArcelorMittal na způsob předání firem příliš nelíbila. „V původním podání společnosti ArcelorMittal byla akvizice do velké míry závislá na vypůjčených penězích, včetně půjček od společnosti ArcelorMittal, a část kupní ceny byla závislá na výkonnosti aktiv,“ uvedla ve středu Evropská komise. Navíc byla z původní verze návrhu vyňata určitá aktiva, k jejichž odprodeji se firma zavázala.

Firma ale následně svůj záměr podle komise významným způsobem vylepšila, což umožnilo konstatovat, že plán splňuje podmínky, jež komise společnosti dala. Významně se například změnila podoba financování, Liberty House se kvůli nákupu mnohem méně zadluží. Fungování kupovaných oceláren tak nebude fakticky závislé na financování ze strany jejich původního majitele.

Nové řešení otázky, jak budou předávané ocelárny získávat suroviny v přechodném období, by podle komise mělo zlepšit vyhlídky na jejich dlouhodobé fungování. Transakce nyní také zahrnuje například s ocelárnami související práva na emise oxidu uhličitého.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme