Evropská komise možná navrhne zvýšení minimální spotřební daně z nafty

Evropská komise dnes navrhne zvýšení spotřební daně z motorové nafty. Iniciativa komisaře pro daňovou politiku Lázsla Kovácse zřejmě přinese zdražení nafty i pro Českou republiku. Komisař Kovács chce postupně zvýšit minimální spotřební daň z nafty. Hlavním důvodem je takzvaná tankovací turistika, kdy kamiony jezdí například z Německa čerpat do České republiky nebo Polska, aby ušetřily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | Foto: de.wikipedia.org

Některé novější členské země si dohodly přechodná období, která jim umožní alespoň oddálit zdražení nafty, jež opatření v konečném důsledku bude podle všeho znamenat.

Ne tak Česká republika. Její vláda se podle informací Českého rozhlasu nebude zvýšení minimální sazby bránit. V příštích letech to zřejmě přinese další tlak na zvyšování cen u čerpacích stanic.

Podle komisaře pro daně Lászla Kovácse by se během příštích 7 let daň měla zvednout ze současného minima 302 eur na 1000 litrů nafty až na 380 eur. Spotřební daň by se měla navyšovat po etapách, schváleno už bylo navýšení na 330 eur na 1000 litrů nafty v roce 2010, o dva roky později by se podle Kovácse měl odvod zvednout na 359 eur.

Milan Kopp, Martin Drtina, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme