Evropská komise nám předpovídá ekonomický růst

Česká ekonomika poroste i v příštích letech a bude se těšit značnému přílivu zahraničních investic. To tvrdí Evropská komise ve své analýze hospodářství kandidátských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka EU

vlajka EU

Jak uvádí bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich, Evropská komise oceňuje vyhlídky české ekonomiky do roku 2005. Růst hrubého domácího produktu by měl dosahovat 3,5 až 4 procent ročně. Česká ekonomika ale musí sledovat, co se děje v Evropské unii, protože ta je jejím největším obchodním partnerem, uvádí komise v analýze. Dokument dodává, že inflace se dá čekat nadále nízká - na úrovni 2 až 4 procent.

Nezaměstnanost by se v Česku neměla příliš zvyšovat, ale ani snižovat. Ačkoli předpokládaný vysoký příliv zahraničních investic vytvoří nová pracovní místa, jinde zmizí kvůli likvidaci neefektivních podniků z minulosti. Zahraniční investice do nové výroby však zvýší konkurenceschopnost české ekonomiky, uvádí Evropská komise.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich - vyhlídky české ekonomiky

Milan Fridrich, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme