Evropská komise navrhuje prodloužit minimální délku mateřské v celé EU

Ze 14 na 18 týdnů navrhuje Evropská komise prodloužit minimální mateřskou dovolenou. Česka se ale návrh výrazně nedotkne, protože u nás mají matky zaručeno 28 týdnů placené dovolené. Novelizovaná unijní směrnice by měla dát matkám větší jistotu. Zaměstnavatelé by například nesměli po dobu mateřské dovolené ani zahájit kroky k propuštění zaměstnankyně. Matky by také měly mít svobodu při rozvržení dovolené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maminka u kočárku

Maminka u kočárku | Foto: Jan Rosenauer

Podle návrhu novely unijní směrnice platné od roku 1992 by měly matky dostávat po 18 týdnů alespoň tolik peněz, kolik by pobíraly jako dávky v nemoci.

Některé státy jako například Německo, Malta, Nizozemsko nebo Španělsko dosud poskytují matkám méně než 18 týdnů dovolené. Během ní ale ženy dostávají 100 procent platu. Směrnice by také měla ženám umožnit rozvrhnout si dobu dovolené. Dnes některé státy přikazují, kdy ji mají čerpat.

"Je stanoveno jen šest povinných týdnů po porodu. Současně zbytek oněch 12 týdnů je v plné svobodě žen, jak si dovolenou celkově uspořádají," uvedl eurokomisař pro rovné příležitosti a sociální věci Vladimír Špidla.

Směrnice má také zakázat zaměstnavatelům ženu na mateřské dovolené nejen propustit, ale i začít podnikat kroky k jejímu propuštění. Šest měsíců po nástupu ženy zpět do zaměstnání by museli případné rozvázání pracovního poměru písemně zdůvodnit. Návrhem směrnice se teď začnou zabývat europoslanci a na stůl ji dostanou i ministři v členských státech.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme