Evropská komise nesouhlasí s vysokými cenami roamingu

Evropská komise chce snížit ceny volání z mobilních telefonů ze zahraničí. Pro velkou část Evropanů je podle jejího názoru roaming předražený. Včera proto Komise oznámila nový plán na jeho regulaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefony

Mobilní telefony | Foto: Alcatel

Asi třetina Evropanů platí za volání z mobilních telefonů v cizině přehnaně vysoké ceny. "V průměru pětkrát vyšší, než si operátoři účtují mezi sebou," uvádí předseda Evropské komise José Barroso. "Například francouzský zákazník zaplatí v Itálii za hovor do místní sítě 50 centů až 1 euro 18, majitel italského telefonu jen 10 až 13 centů," vysvětluje na příkladu komisařka Viviane Redingová.

Komise chce proto v několika krocích tento trh regulovat tak, aby se konečné ceny pro zákazníky snížily. Původně ambiciózní plán ovšem musel i pro malou podporu některých členů Komise doznat určitých změn. Operátoři se brání, že regulace sníží jejich možnost reinvestovat takto získané prostředky.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme