Evropská komise obvinila Gazprom ze zneužívání dominantního postavení na trhu

Ruský plynárenský gigant Gazprom je Evropskou komisí obviněn ze zneužívání dominantního postavení na trhu. Podle komise se tak děje v zemích střední a východní Evropy. Společnosti teď hrozí vysoká pokuta. Gazprom ale pochybení odmítá.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodnutí EK zdůvodnila eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margethe Vestagerová

Rozhodnutí EK zdůvodnila eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margethe Vestagerová | Zdroj: Reuters

„Zákazník Gazpromu v jedné zemi nesmí plyn, který od Gazpromu koupí, vyvést do jiné země Evropské unie. Tohle rozdělení trhu Gazpromu umožňuje účtovat některým zemím vyšší ceny,“ řekla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margethe Vestagerová.

Nepřiměřeně vysoké ceny si podle ní firma účtovala Bulharsku, Estonsku, Litvě, Lotyšsku a Polsku.

„Česká republika i Slovensko už jsou dneska země, které jsou v případě výpadku plynu víceméně nezávislé na ruském plynu. U nás dneska už vlastně všechny firmy kupují primárně plyn na trzích v Holandsku a Německu,“ přiblížil Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec ministerstva zahraničí pro energetickou bezpečnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanoviska Evropské komise i ruského Gazpromu přiblížili zpravodajové ČRo v Bruselu a Moskvě Ondřej Houska a Martin Dorazín

Gazprom má nyní 12 týdnů na to, aby se k obviněním vyjádřil. Dlouhodobě je popírá a označuje je za politicky motivované.

Teoreticky mu hrozí pokuta ve výši 10 procent jeho celosvětového obratu, což je v přepočtu asi 250 miliard korun. Jde ale o krajní variantu, případ ještě může skončit dohodou.

Kritiku Evropské komise Gazprom ihned označil za naprosto neopodstatněnou. Podle Gazpromu jde jen o jednu z etap při vyšetřování jeho údajného monopolního chování na některých evropských trzích.

Výhrady Evropské komise prý také neznamenají, že by ruská plynárenská společnost skutečně porušila evropské antimonopolní zákony.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Gazpromu mluvili Václav Bartuška z ministerstva zahraničí a odborník na Rusko Karel Svoboda z Univerzity Karlovy

Energetický gigant naopak zdůraznil, že respektuje veškeré mezinárodní i národní právo v odběratelských zemích a řídí se standardními principy tvorby cen, které uplatňují i ostatní dodavatelé plynu.

Podle Gazpromu by se celý spor měl řešit na mezivládní úrovni.

Karel Svoboda z Univerzity Karlovy upozornil, že Gazprom pro Rusko vůbec nejdůležitější strategickou firmou: „Ne vždy tušíme, jestli ruská vláda jedná v zájmu Gazpromu, anebo Gazprom v zájmu ruské vlády.“ Dodal ale, že tento spor není politický.

Sídlo Gazpromu v Moskvě | Foto: Reuters

ČRo, Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme